a frissesség titka

2019.03.11. 18:18

Nem mindegy, hogyan tároljuk a sajtokat

Fajtánként eltérő módszerekre van szükség.

Forrás: Shutterstock

Számtalanféle sajt létezik, ám ahhoz, hogy sokáig frissek maradjanak, és az erősebb bukéjú, érett fajták se illatozzanak össze mindent a hűtőben, tudnunk kell, melyik típusú finomságot hogyan célszerű tárolni. Ehhez kínálunk praktikákat a Vasárnap Reggel cikke segítségével.

Alufóliában

A krémesen puha állagú sajtok, a kékpenészes gorgonzola és a rokfort lyukacsos alufóliában 3-4 napig eláll. Az alufóliát előzetesen fogvájóval vagy hústűvel lyukaszthatja ki. Így a sajt nem fülled be a csomagolásban, és nem lesz ragadós.

Műanyag dobozban

A penészes héjú camembert légmentesen lezárva sokáig friss marad. Mivel a műanyag dobozban „izzad”, az aljára fektessen egy réteg konyhai törlőpapírt, hogy az felszívja a keletkező nedvességet. Kétnaponta cserélje ki a papírt.

Fadobozban

A lágy sajtok néhány fajtáját, pl. a brie-t forgácsdobozban árusítják. Távolítsa el a fóliát a sajtról, és a dobozzal együtt helyezze hűtőszekrénybe vagy hűvös kamrába. A fa ugyanis légáteresztő tulajdonságú, így a finomság száraz marad, és nem penészedik meg.

Papírban

Például az olasz parmezánt és a pecorino sajtot csomagolja sütő-vagy zsírpapírba, hogy ne száradjon ki gyorsan, de „lélegezhessen”. Mivel nem keletkezik nedvesség, nincs esélye a penésznek sem! A hűtőszekrény alsó zöldséges rekeszében 10 napig is eláll.

Dupla papírban

A gouda vagy az óvári számára a legideálisabb csomagolóeszköz két rétegből – egy vastagabb papírból és lyukacsos folpackból – áll. Nemcsak a kiszáradástól védi a sajtot, hanem a nedvességtől is. Jobb helyeken a pultnál ebbe csomagolják.

Folpakban

A felszeletelt, kemény sajt leginkább folpakban őrzi meg frissességét. Ügyeljen arra, hogy a műanyag fólia a sajtot teljesen befedje, mert különben kilógó részei igen hamar kiszáradnak. 3-4 nap után már érdemes elfogyasztani a maradékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!