Itt az idő

2018.04.05. 10:50

Nagyon várják a kampány végét az olvasóink

Van, aki unja, van, aki töretlen lelkesedéssel figyeli a kampányt, de mindenki számára egyformán közel van már a vége.

Forrás: Shutterstock

Fotó: POPKOV ALEKSANDR

Nagyon várják már az olvasóink, hogy véget érjen a választási kampány – erre enged legalábbis következtetni, hogy a szavazásunkon részt vevő válaszadók túlnyomó többsége, összesen 72 százaléknyi olvasónk nyilatkozott úgy, hogy köszönik szépen, de részükről ennyi elég lenne, s a pártok hirdetései helyett inkább a tavasznak örülnének már.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ez mindenkinél a közöny jele. Abból ugyanis, hogy valaki már el tudná viselni, ha a kampány véget érne, nem feltétlenül következik, hogy ne menne el szavazni, s ne lenne kialakult értékválasztása, amelynek jegyében vasárnap leadja a szavazatát. Ezt a magyarázatot támogatja a szavazók második legnagyobb csoportjának állásfoglalása is: 15 százaléknyi olvasóink választotta ki ugyanis azt a lehetőségét, hogy egy színvonalasabb kampány talán még le tudná kötni a figyelmét.

 

Ha ez így igaz, akkor nagyon sokan vannak azok is, akik nem pártválasztásukban ingatagok, hanem intellektuálisan állítanák magukat inkább komolyabb kihívások elé. Nyilván azok is ezt a tábort gyarapítják, akik szívesebben mérlegelnék tartalmi szempontból a pártok programját, s nem igazán tetszik nekik, hogy a kampány időszaka az egyéni választókerületekben zajló visszaléptetési vagy vissza nem lépési hajcihőkkel telik.

Az utolsó pillanatig szoros versenyt futott a szavazáson két csapat, s végül a 7 százalékos értéket megütve egy hajszállal azok értek be a harmadik helyre, akik szerint bármi történik is a kampány politikai hadszínterein, amit látnak, az igenis a demokrácia ünnepe, s hogy a többpártrendszer működését ilyenkor lehet a maga összes szélsőségével együtt igazán élvezetesen és tanulságosan áttekinteni – legyen bár kinek-kinek vérmérséklete vagy ideológiai meggyőződése alapján szórakoztató, felemelő vagy éppen dühítő, amit lát.

Ahogy az lenni szokott, olvasóink között most is sokan voltak, akik ennél a komoly attrakciónál is a humoruknál voltak, s arra a vicces lehetőségre is lelkesen reagáltak, hogy esetleg mi lennénk azok, akik figyelmeztetjük őket arra, hogy most már javában dübörög a kampány. Ők 6 százaléknyian voltak, s a humorérzékükkel nekünk is feladták a leckét, hogy hogyan is értelmezzük a válaszukat: elhiggyük-e nekik, hogy boldog tudatlanságukban tényleg nem vették észre, hogy teli van politikai plakáttal és reklámmal az ország, vagy éppen lelkesen díjazzuk az iróniaérzéküket, s őket is azok közé soroljuk, akik vicces kedvűek ugyan, de azért valójában a helyén kezelik mindazt, amit a kampány jelent.

Akármi lesz is, egyszerre van egy jó és egy rossz hírünk. Ami jó annak, aki már nagyon unja ezt az egészet, s rossz annak, aki szívvel-lélekkel együtt pörög a kampánnyal. Nos, már csak hármat kell aludni, s korán reggeltől indulhatunk is a szavazófülkékhez.

Aki pedig még nem nézett volna utána, milyen lesz aznap az időjárás, annak eláruljuk, hogy a napsütésen semmi nem fog múlni. Derűs idő lesz, ingujjra vetkőzve húzhatjuk be az ikszet a megfelelő helyre.

Borítókép: Illusztráció

POPKOV ALEKSANDR / Shutterstock.com

[eweb-voting id="1259889"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!