emelkedő hőmérséklet

2018.04.11. 13:17

Nagyon gyorsan olvadnak Alaszka gleccserei

Dominic Winski, a Dartmouth Egyetem gleccserkutatója és társai a Hunter-hegy jegéből fúrtak ki mintákat, amelyeknek összetételéből következtetni lehet régmúlt idők klímájára.

Forrás: afp

Az emelkedő hőmérséklet miatt a Denali Nemzeti Parkban lévő Hunter-hegyen nyaranta hatvanszor több hó olvad el, mint az iparosodás 150 évvel ezelőtti kezdete előtt – állapította meg a kutatás során, amelyet a Journal of Geophysical Research: Atmospheres című tudományos folyóirat aktuális számában publikáltak.

A 4442 méteres Hunter-hegyen napjainkban több hó olvad el, mint az elmúlt 400 évben bármikor – mutatott rá Dominic Winski, a Dartmouth Egyetem gleccserkutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Megállapították, hogy korunk nyarai legalább 1,2-2 Celsius-fokkal melegebbek a 18. és a 19. század, valamint a 20. század elejének nyarainál.

Ugyanezen időszak alatt a Hunter-hegy klímája kétszer akkora mértékben melegedett, mint Alaszka tengerszinten lévő területein. A kutatók azt feltételezik, hogy a Hunter-hegy példátlan olvadásához hozzájárul a Csendes-óceán trópusi vidékéről odaáramló egyre melegebb levegő.

Borítókép: Denali Nemzeti Parkban lévő Hunter-hegy 2011-ben

AFP / CHRISTIAN KOBER / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!