Adatvédelem

2019.03.02. 09:49

Mit tegyünk, ha kéretlen fotó kerül fel rólunk a netre?

A legjobb megelőzés, ha minél kevesebbet posztolunk és osztunk meg magunkról. Ha viszont már megtörtént a baj, akkor más módon is cselekednünk kell.

Amennyiben olyan fotó kerül fel rólunk a közösségi oldalakra, amelyek elkészültéről nem is tudtunk, esetleg sértő ránk nézve, túl bizalmas, vagy egyszerűen csak nem járultunk hozzá a közzétételéhez, több lehetőségünk is van a probléma megoldására.Ha a kép megosztója fittyet hány a panaszunkra, akkor is van megoldás arra, hogy eltüntessük a fotót – írja a Bors Online.

„Ha valamelyik közösségi oldalon jelent meg a kép, mindenképpen tegyünk bejelentést az oldal üzemeltetőjénél, hogy töröljék az adott tartalmat.

A másik lehetőség az, ha az adatvédelmi hatósághoz (NAIH) fordulunk, és egy formanyomtatvány kitöltésével panaszügyet indítunk el. Ennek megfelelő alátámasztása esetén a hatóság részéről a kép feltöltője és az oldal üzemeltetője hivatalos felszólítást kap, hogy a képet távolítsa el” – nyilatkozta a portálnak dr. Havas-Sághy Gábor infó-kommunikációs szakjogász, majd hozzátette: ha egyik út sem működik, akkor ügyvédi felszólítást is ki lehet küldeni az illetőnek, sőt az ügyet bíróság elé is terelhetjük.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!