tiltólista

2018.07.05. 15:27

Mit nem tehetünk a turmixgépbe?

Például főtt krumplit és aszalt gyümölcsöt.

Egy erős motorral és éles pengékkel felszerelt, strapabíró üvegkelyhes készülék többre is képes, mint hogy csupán turmixot készítsünk vele. Mégse dobáljon vagy öntsön bele mindent válogatás nélkül! – figyelmeztet a Mindmegette cikke.

1. FORRÓ FOLYADÉK

A gombnyomásra krémessé pürésíthető zöldséglevest tűzforrón soha ne öntse a mixerbe! Máskülönben a lezárt fedő alatt keletkező gőztől túlnyomás keletkezik, ami ledobhatja a tetőt, és a leves szétspriccel a konyhában. A balesetveszélyt megelőzendő hagyja hűlni a tűzről levett folyadékot a fazékban legalább 5 percig, majd csak félig töltse meg vele a kelyhet, és turmixolás közben tartsa lenyomva a fedelét egy konyharuha segítségével.

2. FŐTT BURGONYA

Turmixgéppel ne próbáljon krumplipürét készíteni! Az éles pengék pillanatok alatt túlságosan finom péppé változtatják a burgonyát, és a felszabaduló keményítőtől a massza élvezhetetlenül ragacsos vagy folyós lesz. Maradjon a fáradságos, de kockázatmentes kézi módszereknél!

3. ASZALT GYÜMÖLCS ÉS PARADICSOM

A méregdrága profi gépek számára ezek sem jelentenek problémát, ám egy szerényebb teljesítményű háztartási mixerben a szárított gyümölcsről vagy zöldségről leváló első darabkák könnyen a pengékre tapadnak, és megnehezítik a további aprítást, valamint a mosogatást. Ha lusta késsel összevágni a piros pestóhoz a napon szárított és nem olajban eltett paradicsomot, áztassa be meleg vízbe, hogy felpuhuljon, mielőtt a gépben landol.

4. SZEMES KÁVÉ

Műszaki akadálya ugyan nincs, de csak akkor szórjon a kehelybe babkávét, ha nincs más megoldás! A turmixgép nem fogja olyan egyenletesre őrölni, mint egy kávédaráló. Ha a frissen őrölt kávé illata mellett fontos szempont a kényelem, szerezzen be egy elektromos kávédarálót – ezzel a turmixgép késének élettartamát is meghosszabbítja!

5. JÉGKOCKA ÉS MIRELIT ZÖLDSÉG VAGY GYÜMÖLCS

Olvassa el figyelmesen a készülék használati utasítását. Ha rendelkezik jégkásakészítő funkcióval, akkor semmi gond. Ellenkező esetben a jégkocka vagy a kopogósra fagyott gyümölcs kicsorbíthatja a pengék élét. Ekkor sem kell lemondania azonban az otthoni smoothie-készítésről: hagyja állni a fagyos gyümölcsöt szobahőmérsékleten 5-10 percig, majd húsklopfolóval széttört jégkockákkal együtt tegye a turmixgépbe.

6. EGÉSZ FŰSZEREK

A frissen őrölt fűszerek intenzívebben kifejtik az ízüket, de turmixgéppel ne akarjon pl. borsot darálni. A szabványos pengék túl magasan helyezkednek el ahhoz, hogy elérjék a kehely aljára szórt néhány szemet, nagyobb mennyiségnél pedig nem engedik leülepedni a finom őrleményt, amelynek részecskéi a levegőben lebegve köhögésre és tüsszögésre ingerelnek. Vegye elő inkább a mozsarat és a hagyományos kézi borsmalmot!

7. MINDEN TILOS, AMIKOR A GÉP BE VAN KAPCSOLVA

Magától értetőtő, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Működés közben soha ne vegye le a tetőt, ha pl. kifelejtett valamit a palacsintatésztából, mert kifröcsög a massza! Pulzus üzemmódú készülék esetén különösen ajánlott, hogy a motor kikapcsolása után emelje le a kelyhet az alapról, mielőtt belenyúlna bármivel, máskülönben kész a baj, ha véletlenül megérinti az érzékeny kapcsolót.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Image Point Fr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!