különlegességek

2019.12.02. 12:57

Mindenféle mézet kóstolhatunk a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon

December 6. és 8. között mézeskalács készítéssel, családi programokkal várják a látogatókat a békési fürdővárosban.

Forrás: Shutterstock

Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, hogy a fő cél már a kezdetekkor – amikor még egy kis magánházban rendezték meg a fesztivált – is ugyanaz volt, mint ma: a méz népszerűsítése.

Sokat léptek előre e téren, néhány éve a vásárlók csak az akác- és vegyes mézet keresték, a repceméz például eladhatatlan volt. Mára sokan keresik, mert tudják, hogy az az egyetlen mézfajta, amely lúgosít.

„A fesztiválon megismerik a látogatók a mézfajták egészségügyi hatásait is és utána már tudatosan keresik a különböző termékeket”

- fogalmazott.

Hozzátette,

öt év alatt mintegy 50 dekagrammal nőtt az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás, ami így jelenleg egy kilogramm körül mozog.

Haász Ferenc elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően a fesztivál első napja a szakmának szól, előadásokat hallgathatnak meg a méhészek. Aznap

felvonulnak a városban 19 mézlovagrend tagjai, akik közül többen határon túlról érkeznek, este mézlovagokat is avatnak a várban.

Szombaton a városi sportcsarnokban főként a mézeskalács-készítés bemutatására helyezik a hangsúlyt, lesz viaszgyertaöntés és délután

kihirdetik az Év kiváló magyar méze verseny győzteseit.

A megméretésre csaknem 300 tétel érkezett.

„A vasárnap a családokról szól, kifejezetten gyerekeknek szóló programokat szerveznek, még a Mikulást is várják az ingyenesen látogatható rendezvényre” – mondta az egyesületi elnök.

A részletes program a www.gyulaimezfesztival.hu oldalon tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!