meglepő adat

2018.07.12. 16:00

Milliárdos kárt okozhat a világnak a lányok iskolázatlansága

Évente akár 30 ezer milliárd dolláros (3370 ezer milliárd forint) veszteséget is okozhat a világnak, hogy több mint 130 millió lány nem járhat iskolába – állapította meg a Világbank-csoport friss jelentése.

Azok a nők, akik elvégezték a középiskolát, valószínűbb, hogy dolgoznak és majdnem a dupláját keresik az iskolai végzettség nélkülieknek – áll a felmérésben.

A világon mintegy 132 millió, 6-17 éves lány nem jár iskolába, az alacsonyabb jövedelmű országokban kevesebb mint kétharmaduk végzi el az általános iskolát, harmaduk a középiskola alsóbb évfolyamait – derül ki a Világbank-csoport jelentéséből, amely szerint ha a világon minden lány 12 évnyi minőségi oktatásban részesülne, 15 ezer milliárd dollárral nőne az összeg, amelyet életük során megkereshetnének.

A középiskola elvégzése más haszonnal is járna: csökkenne a gyermekházasságok száma, a jelentősen növekvő népességű országok termékenységi rátája, valamint a gyermekhalandóság és -alultápláltság.

„Biztosítani kell, hogy minden lány elvégezhesse az általános iskolát, de ez nem elég”

- mondta Quentin Wodon közgazdász, a jelentés vezető szerzője a Reutersnek, kiemelve, hogy a lányok középiskolai oktatásának előnyei meghaladják az általános iskolai oktatás előnyeit.

A középiskolát végzett nők esetében kisebb a kockázata annak, hogy párkapcsolati erőszak áldozatául esnek, gyerekeik nem valószínű, hogy alultápláltságtól szenvednek, viszont nagy az esélye, hogy iskolába járnak – áll a jelentésben.

„Amikor 130 millió lányból nem lehet mérnök, újságíró vagy igazgató, mert nem járhat iskolába, akkor a világ dollármilliárdoktól esik el” – írta közleményében Malala Juszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni születésű emberjogi aktivista, aki a lányok tanuláshoz való jogaiért küzd.

A veszteséget az elmaradt jövedelmek és a kieső termelés alapján kalkulálta a jelentés.

Borítókép: CRS PHOTO/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!