tudnivalók

2018.06.06. 13:59

Mi okozhat hasmenést?

A vírusos eredetű hasi panaszok otthoni kezelésének egyetlen lehetséges módja a diéta és folyadékpótlás.

A csecsemőknél, kisgyermekeknél többnyire valamilyen fertőzés váltja ki, de a hozzátáplálás időszakában, az új ételek bevezetése kapcsán is jelentkezhet a hasmenés. Előbbi esetben általában szalmonellafertőzés, a calici- vagy rotavírus okozza a panaszokat. (Utóbbi ellen létezik védőoltás!) – olvasható a Vasárnap Reggel legfrissebb számában.

Alkalmanként jelentkező hasmenést válthat ki az, ha a gyerek a kelleténél többet fogyaszt a kedvenc ételéből, süteményéből, és gyomorrontást kap. Elhúzódó hasmenés esetén, különösen, ha az egy új élelmiszer bevezetéséhez köthető, komolyan kell venni a tüneteket, mert a hasfájással, illetve puffadással, intenzív bélhangokkal társuló hasmenés az ételallergia jele is lehet!

Mikor vigye orvoshoz?

A vírusos eredetű hasmenések otthoni kezelésének egyetlen lehetséges módja a diéta és folyadékpótlás. Folyamatosan figyelni kell a gyerek állapotát, és erős sápadtság, karikás szemek, cserepes ajkak, nagyfokú bágyadtság – illetve csecsemőknél a kutacs bemélyedése – esetén orvoshoz kell vinni a kicsit, mert a felsorolt tünetek kiszáradásra (is) utalhatnak! Növeli ennek veszélyét, ha a hasmenéshez hányás és láz is társul.

Jöhet a ropi!

A gyomorrontásos panaszok a szükséges diéta (keksz, ropi, főtt burgonya, sárgarépa, rizs) betartásával rendszerint 1-2 nap alatt elmúlnak. Ilyenkor is ügyelni kell a folyadékpótlásra.

Ételallergia?

Gyakran a liszt-, tej- vagy tojástartalmú élelmiszerek bevezetését követően jelentkeznek a panaszok. A gyermek nyűgös, sír, a hasa puffadt, esetleg hasmenése van, a bőrén kiütések jelennek meg. A kicsik többsége hároméves koráig kinövi az allergiát, élethosszig tartó diétára csak kis százalékuknál van szükség.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!