sakura wine awards

2018.02.27. 20:37

Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén

A női bírók a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy nedűjét is aranyéremmel jutalmazták.

A Sakura Wine Awards a legnépszerűbb nemzetközi borverseny Japánban. A megmérettetés attól is különleges, hogy a zsűriben kizárólag hölgyek foglalnak helyet, akik borszakértők, üzletasszonyok, vagy a bormarketing ágazatban, vendéglátásban dolgoznak. A borversenyt 2013-ban Yumi Tanabe alapította, akinek 1992-ben létrehozott boriskolájából több sommelier is kikerült már.

A borokat egy 1-100 pontig terjedő skálán értékelik és dupla arany medállal jutalmazzák azokat az italokat, amelyek 93-100 közötti pontokat kapnak.

Idén a Dereszla Pincészet Tokaji Kabar 2016 kapott Dupla Arany medált: a kabar szőlőfajta a hárslevelű és bouvier fajták keresztezéséből jött létre, a 6 hónapos fahordós erjesztéssel készített bor kellemesen vaníliás ízvilágú.

A 88-92 pontok közötti arany medálokból hármat is elnyert a Dereszla Pincészet a Sakura Awardson: a 2010-es 5 puttonyos Tokaji Aszú, a 2016-os Tokaji Furmint és a 2016-os Tokaji félszáraz borokkal.

A 2010-es 5 puttonyos aszú a Furmint és Hárslevelű aszúsodott szemeinek felhasználásával készült desszertbor, melyet két évig tölgyfahordóban, majd egy évig palackban érlelnek, az italt méz, sárgabarack és citrusos gyümölcsillat jellemzi.

A 2016-os Tokaji Félszáraz bor a mindennapokban is megállja a helyét, illatában a citrus és az akácvirág is megjelenik.

A Tokaji Furmint 2016 bort acéltartályban erjesztik, majd 3 hónapig palackban érlelik. A zöldessárga bor virágos illatú, íze könnyed, gyümölcsös.

A japán borpiac 127 millió lakosával az ázsiai és óceáni térség 3. legnagyobb borfogyasztója Ausztrália és Kína után, valamint a második legnagyobb borimportőr Kína után. Japánban évente 820 ezer hektoliternyi bor készül, emellett az ország 2,7 millió hektoliternyi bort importál.

Az országban a nők több bort fogyasztanak, mint a férfiak, a borvásárlási döntéseket is ők hozzák. A világon Franciaország után itt található a világon a legtöbb hivatásos sommelier is.

Magyarország a japán piacból csak nagyon kis részt tudhat magáénak: 2016-ban 1400 hektolitert exportáltak Japánba, ennek 20%-a volt tokaji bor. A Japánba exportált tokaji boroknak a 65%-át a Dereszla Pincészet exportálja, elsősorban száraz borokat. Ez a mennyiség a Dereszla Pincészet termelésének 5%-a, ami Japánba kerül értékesítésre.

Japánban a Tokaji Borvidéket édes boros borvidékként tartják számon, ezért is kiemelkedő, hogy a legismertebb magyar borvidék száraz borai ilyen sikerrel szerepeltek a megméretésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!