Lutter Imre jó előre megtervezte az életét

Elsősorban ember, amellett művész és a versek szerelmese – így indítja honlapját Lutter Imre Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, akit időnként a Jóban Rosszban című TV2-n futó sorozatban, az ördög ügyvédjeként is láthatunk. Szeptemberben ismét útjára indult a Sorok között Lutter Imrével című műsora az ATV-n, ahol ismert emberekkel kendőzetlenül beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról.

Lutter Imrével a Vasárnap Reggel újságírója készített interjút.

Versmondó előadóművész, producer, újságíró, drámapedagógus. Ennyi titulus mellé még elfér a színész is?

Hogyne, büszke vagyok arra, hogy a pódium és a képernyő mellett a színpad is otthonom. Annak idején az egyik első komolyabb felkérésemet a Gózon Gyula Kamaraszínháztól kaptam, ahol a Csodálatos Óz!-ban a Nyugorok vezérét alakítottam. Gyermekkoromban Nyíregyházán állítottuk színpadra a Légy jó mindhalálig című darabot, amiben a főszereplő Nyilas Misi karakterét formáltam meg. Ezzel az előadással bejártuk a Kárpát-medencét. Később sorra jöttek a népi színjátékok, versmondás, gimnáziumban a ZIG Singers nevű könnyűzenei kórus, később pedig már a saját estjeimmel szórakoztattam a közönséget a Merlin Színházban, a Pesti Vigadóban, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Nyíregyházán, Budakalászon, sok helyütt vidéken, és szerte az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Mit lehet tudni ezekről az estekről?

Színházi igényű dramatizált vers-történetek, tehát valójában versszínházi előadások. A legnépszerűbb talán az Ócska keringő, ami a születés, a szerelem, a felnőtté válás, a hit, a haza és az elmúlás tematikáját táncolja végig, sajátos dramaturgia mentén. A műsor egyszerre szórakoztató és megrázó, a megelevenített hangulatok, élethelyzetek azt éreztetik, hogy a magyar líra nem egy elvont, megfoghatatlan, szürreális valami, hanem sokkal inkább maga az élet. A repertoár, a klasszikus költők és írók, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Örkény István, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Ratkó József, Weöres Sándor műveiből áll össze. Hat színpadi részben játszódik, az épp aktuális idősíktól függően, magam teremtem meg az egyes díszletelemeket és viszem a kellékeket az előadás részeként a színpadra, a nézők előtt változom gyerekből felnőtté és múlok el, mint az élet, s közben a zenei hangulatokat is magam teremtem meg zongorán. Az előadásnak nagy sikere van itthon és külföldön egyaránt, Los Angelesben, West-Hollywoodban különösen nagyot robbant.

Itthon még műsoron szerepel ez az est?

Ez is, illetve Takács Bencével közösen elkészítettük a Vers pingpong című improvizációs versestünket, ahol a nézők által helyben kitalált témákra mondunk verseket, gyakorlatilag egymásnak dobálva a labdát. Az izgalmas, olykor felhőtlen és humoros, máskor húsba vágóan kemény és könyörtelen, őszinte szópárbaj minden verse újraíródik a színpadon. Előfordul, hogy a saját világunkat költjük versbe, egyedi hangvételben, klasszikus és kortárs szerzők tollából, egészen a katarzisig.

Legutóbb elvállalt egy szerepet a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozatban…

Méghozzá az ördög ügyvédjeként, Dr. Csanádyként találkozhat velem olykor a közönség. A karakterem szerint főleg rossz fiúkat védek. Az elmúlt években többször, több bűnelkövető miatt keveredtem vitába a csillagkúti rendőrökkel, s persze élveztem a forgatás minden pillanatát. Annak idején egyébként én voltam a az egyik vezető szerkesztője és forgatókönyvírója a TV2-n futó Katalin bírónő című sorozatnak. A műsorban rendesen végrehajtottuk a peres ügyleteket, és Katalin bírónő pedig minden adás végén ítéletet is hozott. Szóval az egyik végzettségem, ami jogász, olykor konkrétan összekapcsolódik a művészi pályámmal, ami nagyon izgalmas.

Meséljen, az ősz mivel fog telni?

Jó előre megterveztem az életemet, itt már csak az a kérdés, hogy a járvány második hulláma mennyire borítja fel az életünket, mennyire lehet előre tervezni. A Magyar Versmondók Egyesületének elnökeként sok a teendő: idén immár ötödik alkalommal hirdettük meg a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára a világ teljes magyarságának. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása és megfilmesítése. Az online fordulókat követően az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban zajlik november közepén. S közben az ország hét nagyvárosában segítünk a NépmesePontok szakmai munkájában, éppen most jelent meg egy évtizedekre visszamenőleg egy hiánypótló könyvünk, a Népmesék szóban, írásban, képben című szakmai kötet a jelenkori legnagyobb szakemberek közreműködésével, s közben tovább folynak a „vers mindegy kinek” internetes sorozatom versfilmes forgatásai. Amennyire csak lehet, a műsorom készítésére is koncentrálok, a Sorok között Lutter Imrével szombat esténként fut. Szeptember közepén komolyan elstartoltunk az első vendégemmel, Sváby Andrással. A vendégek között olyan nevek szerepelnek, mint Pásztor Erzsi, Farkas Bertalan, Király Viktor, Koltai Róbert vagy Korda György, akik egy-egy vers kapcsán őszintén és kendőzetlenül mesélnek a magánéletükről, az érzéseikről.

Az ön életét melyik vers változtatta meg?

Én mesék, versek és dalok között nőttem fel, a szüleim, nagyszüleim és nővérem is sokat adtak ahhoz, amivé lettem. Hat éves koromban olvastam el először Petőfi Sándor Szüleim halála című versét, ami annyira megérintett, hogy sokáig nem tudtam szabadulni az érzéstől. Nagyon sokat adott Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, később József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Reményik Sándor. S egyszer csak megtalált Ady Endre Áldásadás a vonaton című verse, ami egy csodálatos szerelmes elválás. Később meghatározta a pályámat Karinthy Frigyes Nihil című verse, ami egyértelműen lefekteti, hogy a művészetben és az életben is a legfontosabb a hitelesség és az érzések.

Szülővárosa, Nyíregyháza mennyire határozta meg a későbbi életét?

Nagyon, nekem jó pedagógusaim voltak, ami egyféle iránytűként hatott rám. A színház, a könnyűzene, a versmondás mind azt mutatta meg, hogy egytől-egyig én vagyok, az én kifejezőeszközeim, és korán ráéreztem arra, hogy a szövegekben rejlő valódi pillanatok komolyan hatni tudnak a közönségre. Valahogy kimondatlanul is a költészet és a versművészet felé vettem az irányt.

Akkor miért a jogi karra ment?

A szüleim szerették volna, hogy jogi diplomát szerezzek. Azt mondták, hogy legyen egy papír a kezemben, ami egy életre biztosítékot jelent. Ennek fényében a Miskolci Egyetem jogi karán kezdtem az egyetemi éveket. Sok mindent kaptam itt, igazi almamater volt, és megváltoztatta az ember gondolkodásmódját, precízebbé, komolyabbá, felelősségteljesebbé tette. Ma is jó viszony van a campus és köztem, gyakorta hívnak előadást tartani, természetszerűleg inkább a szakmai életem, mint a jog kapcsán.

Majd egy nagy fordulattal 2009-ben jelentkezett a Színművészetire.

A drámapedagógia szakra, mert a jogi egyetemmel párhuzamosan megszereztem az előadóművész végzettségemet is. Ezt követően az Eszterházy Károly Egyetemen vehettem át az újságíró/műsorvezető képesítésemet.

Országos ismertséget először TV2 száguldó riportereként szerzett.

Akkoriban indult a csatorna ma is futó reggeli műsora, a Mokka, eredetileg Liptai Claudiával és Havas Henrikkel. A főszerkesztőmmel, Szörényi Péterrel minden reggel fogadtunk, hogy nekünk vagy a konkurens csatorna reggeli műsorának lesz nagyobb a nézettsége azonos idősávban. Rendszerint én vittem el a pálmát, és sokáig kutatták is a siker titkát. Aztán Péter, vagy talán Sváby András megkérdezte a takarítónőjét, aki partvissal a kezében ácsorgott a készülék előtt, hogy miért nézi, ő meg erre rávágta, hogy: szórakoztató és mindig versben beszél! A két megállapítást aztán sokan visszaigazolták.

Tavaly egy világrekordot is felállított, 24 órán keresztül mondott verset a Fészek Klubban.

A költészet napján délelőtt 10-kor elindítottam „A vers ötven árnyalatára” keresztelt világrekord kísérletemet, ahol valóban több mint 24 órán át, óránkénti 5 perces szünettel, közönség és tanúk előtt mondtam verset, megállás nélkül. Az eseményhez közismert emberek és művész barátok is csatlakoztak, akik a rövid pihenőim alatt szórakoztatták a közönséget.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
teljesen öszeomlott
Újabb nem várt fordulat: Feladta a Farm VIP játékosa
készültségben / 27 perce
Orbán Viktor: teljes fegyverzetben védekezünk a vírus és a járvány ellen (videó)
A magyar miniszterelnök megnézte, hogyan zajlik a munkavállalók tesztelése.
Gyász
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telnek a hónapok, múlnak az évek szívből szeretünk, s nem feledünk téged." ANTAL JÓZSEFNÉ Antal Mária halálának 4. évfordulójára. Szerető családja.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HOMOKI PÁL kecskeméti lakos, 67 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 1-jén, 9.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy KOTHENCZ JÓZSEFNÉ Nemes Julianna jakabszállási lakos, 87 éves korában, hosszantartó súlyos betegségben elhunyt. Szerettünket 2020. november 28-án, 14.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a jakabszállási temetőben. A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ MÁRTON ANDRÁS nyg. rendőr alezredes kecskeméti lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 1-jén, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. VAS FERENCNÉ Nagypál Piroska kecskeméti lakos, 80 éves korában rövid súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. november 27-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KIS KÁROLYNÉ Mészáros Julianna kecskeméti lakos, 80 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. november 26-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Fájó szívvel emlékezünk PÁL CSABÁNÉ Kovács Klára halálának 1. évfordulójára. Emléked örökre megőrizzük. Szerető Édesapád és Családod.
"Olyan szomorú, mikor üres lesz szívünk, s el kell temetni, akit igazán szeretünk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SALAMON TAMÁS ANDRÁS kecskeméti lakos, 70 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 27-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARAGÓ JÓZSEFNÉ Virág Valéria Mária izsáki lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 26-án, 11.00 órakor lesz az izsáki Felsővárosi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság vezetőjének és dolgozóinak, a kiskunhalasi Rendőrkapitányság vezetőjének és dolgozóinak, a Halasmédia Nonprofit Kft. dolgozóinak, rokonoknak, közeli és távoli barátoknak és mindenkinek, akik Dr. KASTYJÁK JÁNOS búcsúztatásán megjelentek vagy bármilyen formában osztoztak a család fájdalmában. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk HEGEDŰS IMRE LAJOS a Petőfi Nyomda TMK volt dolgozója kecskeméti lakos, 77 éves korában, 2020. november 10-én váratlanul elhunyt. Gyászoló gyermekei.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünk NAGY SÁNDOR temetésén megjelentek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZILAJ ISTVÁN tűzoltó törzszászlós kecskeméti lakos, hosszú betegség után, 92 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 25-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Bennünk él egy arc és egy meleg tekintet, egy simogató kéz, egy sóhaj, egy lehelet. Bennünk él a múlt, egy végtelen szeretet, amit tőlünk senki, soha el nem vehet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEVIZ BÉLÁNÉ Tóth Ilona kerekegyházi lakos, 83 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2020. november 24-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy édesapánk KIS JÓZSEF volt katonatelepi lakos, életének 78. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. november 25-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KUTHY GYÖRGYNÉ Péter Margit kecskeméti lakos, 2020. november 18-án, életének 83. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2020. november 25-én, 14.00 órakor a kecskeméti  Köztemetőben helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.   
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték, hogy BÓNA SÁNDOR TIBOR kecskeméti lakos, hosszú betegség után, 2020. november 15-én elhunyt. Temetése 2020. november 24-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. Édesanyád és a gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYOVAI ISTVÁNNÉ Talmácsi Erzsébet ágasegyházi lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 25-én, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SALGA MIHÁLYNÉ Nógrádi Julianna kerekegyházi lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 23-án, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Vannak pillanatok, amikor azt kívánom, bárcsak vissza tudnám forgatni az idő kerekét, bárcsak meg nem történtté tehetném a szomorúságot, de attól félek, ezzel az öröm is eltűnne." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LADINSZKI MAGDOLNA kecskeméti lakos, 68 éves korában váratlanul elhunyt. Szűk családi körben búcsúzunk el Tőle.
háromnapos nemzeti gyász / 37 perce
Még ma eltemetik Diego Maradonát (videó)
adjunk össze / 56 perce
Saját készítésű adventi koszorúkkal és díszekkel támogatja a gyűjtést Herczegh Anita és lánya
összehangolás / 1 órája
Új vasúti és autóbusz-menetrend lép életbe december 13-án
magyar-lengyel találkozó / 1 órája
Orbán Viktor: Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan
elismerés / 1 órája
Ligeti Dávid történész kapta az idei Bezerédj-díjat
Mindennapi, ám veszélyes / 1 órája
Gyors kattintás helyett: erre figyeljünk az e-mailek megnyitásakor