Hallgassa élőben!

Lutter Imre jó előre megtervezte az életét

Elsősorban ember, amellett művész és a versek szerelmese – így indítja honlapját Lutter Imre Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, akit időnként a Jóban Rosszban című TV2-n futó sorozatban, az ördög ügyvédjeként is láthatunk. Szeptemberben ismét útjára indult a Sorok között Lutter Imrével című műsora az ATV-n, ahol ismert emberekkel kendőzetlenül beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról.

Lutter Imrével a Vasárnap Reggel újságírója készített interjút.

Versmondó előadóművész, producer, újságíró, drámapedagógus. Ennyi titulus mellé még elfér a színész is?

Hogyne, büszke vagyok arra, hogy a pódium és a képernyő mellett a színpad is otthonom. Annak idején az egyik első komolyabb felkérésemet a Gózon Gyula Kamaraszínháztól kaptam, ahol a Csodálatos Óz!-ban a Nyugorok vezérét alakítottam. Gyermekkoromban Nyíregyházán állítottuk színpadra a Légy jó mindhalálig című darabot, amiben a főszereplő Nyilas Misi karakterét formáltam meg. Ezzel az előadással bejártuk a Kárpát-medencét. Később sorra jöttek a népi színjátékok, versmondás, gimnáziumban a ZIG Singers nevű könnyűzenei kórus, később pedig már a saját estjeimmel szórakoztattam a közönséget a Merlin Színházban, a Pesti Vigadóban, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Nyíregyházán, Budakalászon, sok helyütt vidéken, és szerte az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Mit lehet tudni ezekről az estekről?

Színházi igényű dramatizált vers-történetek, tehát valójában versszínházi előadások. A legnépszerűbb talán az Ócska keringő, ami a születés, a szerelem, a felnőtté válás, a hit, a haza és az elmúlás tematikáját táncolja végig, sajátos dramaturgia mentén. A műsor egyszerre szórakoztató és megrázó, a megelevenített hangulatok, élethelyzetek azt éreztetik, hogy a magyar líra nem egy elvont, megfoghatatlan, szürreális valami, hanem sokkal inkább maga az élet. A repertoár, a klasszikus költők és írók, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Örkény István, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Ratkó József, Weöres Sándor műveiből áll össze. Hat színpadi részben játszódik, az épp aktuális idősíktól függően, magam teremtem meg az egyes díszletelemeket és viszem a kellékeket az előadás részeként a színpadra, a nézők előtt változom gyerekből felnőtté és múlok el, mint az élet, s közben a zenei hangulatokat is magam teremtem meg zongorán. Az előadásnak nagy sikere van itthon és külföldön egyaránt, Los Angelesben, West-Hollywoodban különösen nagyot robbant.

Itthon még műsoron szerepel ez az est?

Ez is, illetve Takács Bencével közösen elkészítettük a Vers pingpong című improvizációs versestünket, ahol a nézők által helyben kitalált témákra mondunk verseket, gyakorlatilag egymásnak dobálva a labdát. Az izgalmas, olykor felhőtlen és humoros, máskor húsba vágóan kemény és könyörtelen, őszinte szópárbaj minden verse újraíródik a színpadon. Előfordul, hogy a saját világunkat költjük versbe, egyedi hangvételben, klasszikus és kortárs szerzők tollából, egészen a katarzisig.

Legutóbb elvállalt egy szerepet a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozatban…

Méghozzá az ördög ügyvédjeként, Dr. Csanádyként találkozhat velem olykor a közönség. A karakterem szerint főleg rossz fiúkat védek. Az elmúlt években többször, több bűnelkövető miatt keveredtem vitába a csillagkúti rendőrökkel, s persze élveztem a forgatás minden pillanatát. Annak idején egyébként én voltam a az egyik vezető szerkesztője és forgatókönyvírója a TV2-n futó Katalin bírónő című sorozatnak. A műsorban rendesen végrehajtottuk a peres ügyleteket, és Katalin bírónő pedig minden adás végén ítéletet is hozott. Szóval az egyik végzettségem, ami jogász, olykor konkrétan összekapcsolódik a művészi pályámmal, ami nagyon izgalmas.

Meséljen, az ősz mivel fog telni?

Jó előre megterveztem az életemet, itt már csak az a kérdés, hogy a járvány második hulláma mennyire borítja fel az életünket, mennyire lehet előre tervezni. A Magyar Versmondók Egyesületének elnökeként sok a teendő: idén immár ötödik alkalommal hirdettük meg a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára a világ teljes magyarságának. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása és megfilmesítése. Az online fordulókat követően az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban zajlik november közepén. S közben az ország hét nagyvárosában segítünk a NépmesePontok szakmai munkájában, éppen most jelent meg egy évtizedekre visszamenőleg egy hiánypótló könyvünk, a Népmesék szóban, írásban, képben című szakmai kötet a jelenkori legnagyobb szakemberek közreműködésével, s közben tovább folynak a „vers mindegy kinek” internetes sorozatom versfilmes forgatásai. Amennyire csak lehet, a műsorom készítésére is koncentrálok, a Sorok között Lutter Imrével szombat esténként fut. Szeptember közepén komolyan elstartoltunk az első vendégemmel, Sváby Andrással. A vendégek között olyan nevek szerepelnek, mint Pásztor Erzsi, Farkas Bertalan, Király Viktor, Koltai Róbert vagy Korda György, akik egy-egy vers kapcsán őszintén és kendőzetlenül mesélnek a magánéletükről, az érzéseikről.

Az ön életét melyik vers változtatta meg?

Én mesék, versek és dalok között nőttem fel, a szüleim, nagyszüleim és nővérem is sokat adtak ahhoz, amivé lettem. Hat éves koromban olvastam el először Petőfi Sándor Szüleim halála című versét, ami annyira megérintett, hogy sokáig nem tudtam szabadulni az érzéstől. Nagyon sokat adott Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, később József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Reményik Sándor. S egyszer csak megtalált Ady Endre Áldásadás a vonaton című verse, ami egy csodálatos szerelmes elválás. Később meghatározta a pályámat Karinthy Frigyes Nihil című verse, ami egyértelműen lefekteti, hogy a művészetben és az életben is a legfontosabb a hitelesség és az érzések.

Szülővárosa, Nyíregyháza mennyire határozta meg a későbbi életét?

Nagyon, nekem jó pedagógusaim voltak, ami egyféle iránytűként hatott rám. A színház, a könnyűzene, a versmondás mind azt mutatta meg, hogy egytől-egyig én vagyok, az én kifejezőeszközeim, és korán ráéreztem arra, hogy a szövegekben rejlő valódi pillanatok komolyan hatni tudnak a közönségre. Valahogy kimondatlanul is a költészet és a versművészet felé vettem az irányt.

Akkor miért a jogi karra ment?

A szüleim szerették volna, hogy jogi diplomát szerezzek. Azt mondták, hogy legyen egy papír a kezemben, ami egy életre biztosítékot jelent. Ennek fényében a Miskolci Egyetem jogi karán kezdtem az egyetemi éveket. Sok mindent kaptam itt, igazi almamater volt, és megváltoztatta az ember gondolkodásmódját, precízebbé, komolyabbá, felelősségteljesebbé tette. Ma is jó viszony van a campus és köztem, gyakorta hívnak előadást tartani, természetszerűleg inkább a szakmai életem, mint a jog kapcsán.

Majd egy nagy fordulattal 2009-ben jelentkezett a Színművészetire.

A drámapedagógia szakra, mert a jogi egyetemmel párhuzamosan megszereztem az előadóművész végzettségemet is. Ezt követően az Eszterházy Károly Egyetemen vehettem át az újságíró/műsorvezető képesítésemet.

Országos ismertséget először TV2 száguldó riportereként szerzett.

Akkoriban indult a csatorna ma is futó reggeli műsora, a Mokka, eredetileg Liptai Claudiával és Havas Henrikkel. A főszerkesztőmmel, Szörényi Péterrel minden reggel fogadtunk, hogy nekünk vagy a konkurens csatorna reggeli műsorának lesz nagyobb a nézettsége azonos idősávban. Rendszerint én vittem el a pálmát, és sokáig kutatták is a siker titkát. Aztán Péter, vagy talán Sváby András megkérdezte a takarítónőjét, aki partvissal a kezében ácsorgott a készülék előtt, hogy miért nézi, ő meg erre rávágta, hogy: szórakoztató és mindig versben beszél! A két megállapítást aztán sokan visszaigazolták.

Tavaly egy világrekordot is felállított, 24 órán keresztül mondott verset a Fészek Klubban.

A költészet napján délelőtt 10-kor elindítottam „A vers ötven árnyalatára” keresztelt világrekord kísérletemet, ahol valóban több mint 24 órán át, óránkénti 5 perces szünettel, közönség és tanúk előtt mondtam verset, megállás nélkül. Az eseményhez közismert emberek és művész barátok is csatlakoztak, akik a rövid pihenőim alatt szórakoztatták a közönséget.

Hozzászólások

járványhelyzet Sebestyén Hajnalka
Nagyon várják a fellépéseket a kecskeméti zenészek
labdarúgás / 22 perce
Csak a három pont lehet a célja a KTE HUFBAU-nak
Az NB III. közép csoport 34. fordulójában a KTE HUFBAU a Szegedi VSE vendége lesz Mórahalmon.
Gyász
"Még most is ég a csillag, ahogy ottan, arany-tüzekkel ékszeres az égbolt, csak én nem égek már, ki úgy lobogtam." (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSERNUSNÉ SZABÓ GIZELLA a Katona József Megyei Könyvtár volt dolgozója kecskeméti lakos, 61 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 13-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik K. KIS GYULÁNÉ Tóth Anna temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Sírodhoz vezet utunk, feledni Téged sohasem tudunk. Feledni Téged sohasem lehet, mert Te magad voltál a jóság és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TURBUCZ ANTAL 2021. május 3-án, 74 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. május 11-én, kedden 11.00 órakor kísérjük a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u. 17/B.) A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Lelked remélem békére talált, S Te már a mennyből vigyázol majd Ránk. Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön-örökké emlékezünk!" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk MADARÁSZ LÁSZLÓ volt helvéciai lakos, 2021. április 30-án, 69 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 11-én, 13.00 órakor lesz a kiskunfélegyházi Felső temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HEGEDŰS SÁNDOR gépjárművezető szakoktató, kecskeméti lakos életének 81. évében elhunyt. Temetése 2021. május 11-én 9:45 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz. Örökké szívünkben tart a szeretet és az emlékezés." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS ISTVÁN az Agroker nyugdíjasa kecskeméti lakos, életének 80. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 11-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BODOR PÉTER rendőrfalusi darálós kecskeméti lakos, 2021. április 24-én 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 11-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIBÁR PÉTER PÁLNÉ Král Mária Ilona kerekegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
BODOR PÉTERNÉ Kunszabó Emma halálának 31. évfordulója és lánya BODOR EMMA halálának 6. évfordulója alkalmából. Szerető családjuk.
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon érted ég. S bennünk él egy arc , egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem feledünk Téged " Fájó szívvel emlékezünk HARKAI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRÁG ISTVÁNNÉ B. Kis Anna kecskeméti lakos, 2021. április 24-én 92 éves korában, visszaadta lelkét Teremtőjének. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. május 10-én, hétfőn 11.45 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Megtört szívvel tudatjuk, hogy K. KIS GYULÁNÉ Tóth Anna 2021. április 18-án elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése 2021. május 7-én, pénteken 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Lelked, mint fehér galamb csendesen messzire száll, hiába keresünk könnyes szemünk többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között, a legfényesebb te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz." Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy CZUCZAI LÁSZLÓ 2021. év április 29. napján, életének 69. évében elhunyt. Szeretett halottunkat 2021. év május hó 7. napján, 11.00 órakor kísérjük utolsó útjára a kunadacsi temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORDASI GÁBOR kerekegyházi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 7-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nehéz küzdelmes életed most pihenésre tér, Te voltál a megtestesült jóság, mely mindennel felér. Te voltál, kit sosem feledünk, Szívünk mélyén örökké szeretünk." Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik NAGY LÁSZLÓNÉ Nemes Erzsébet temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Ahová most mész oda nem kísérhetünk el, de lelkünkben, szívünkben örökké van számodra hely." Fájdalommal és mély szomorúsággal tudatjuk minden rokonunkkal, ismerőseinkkel, barátainkkal, hogy Drága Hősünk egyetlen Édesanyánk MÁK ISTVÁNNÉ Körözsi Erzsébet 2021. április 26-án életének 67. évében elhagyta a földi világot. Végső búcsúztatása 2021. május 14-én, 9.45 órakor a hetényegyházi temetőben lesz katolikus szertartás keretében. Gyászoló lányai.
"Ne félj mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy." Ézsaiás 43:1 Megrendült szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TOÓK ENDRÉNÉ TOK LÍDIA kerekegyházi lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 4-én, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Emlékét szívünkben őrizzük! A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSEH JÓZSEF helvéciai lakos, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 5-én, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGÓ SÁNDOR JÓZSEFNÉ Medvegy Julianna ágasegyházi lakos, 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 5-én, 15.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS JÓZSEF városföldi lakos, 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 6-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
galériával / 29 perce
Közösségi tér is a jakabszállási piac
Sebestyén Hajnalka
kukucs / 34 perce
Nyitva találták a kocsiajtót, megdöbbentek, amikor visszanézték a kamera felvételét (videó)
zenei igényesség / 34 perce
Liszt Koronázási miséjével ünnepel a Magyar Rádió Énekkara
egészséges és finom / 35 perce
Végre itt a friss spenót: így egyen többet belőle
Segít dönteni / 44 perce
Itt az okos eszközmonitoring
la liga / 1 órája
Ismét megsérült Sergio Ramos, lemaradhat a bajnoki hajráról