párizsi elegancia szimbóluma

2018.03.12. 15:40

Legendás alakot vesztett a divatszakma

Elhunyt 91 évesen Hubert de Givenchy, a francia Givenchy divatház és márka alapítója, akinek a világhírű filmcsillag, Audrey Hepburn volt a múzsája.

Forrás: afp

A divatcézárt szombaton álmában érte a halál. Erről egy kollégája, Philippe Venet divattervező tájékoztatta az AFP hírügynökséget. A közlemény szerint Hubert de Givenchyt unokaöccsei és unokahúgai, valamint gyermekeik gyászolják.

Egy hágai múzeumban készült kép Hubert de Givenchy francia divattervezőről a To Audrey With Love című kiállítás megnyitóján 2016. november 23-án
Forrás: MTI/EPA | Fotós: Bart Maat

Audrey Hepburn egyebek mellett a Sabrina, a Hogyan lopjunk egymilliót? és az Álom luxuskivitelben című filmjeiben is Givenchy ruháit viselte. Divatháza vásárlói közé tartoztak a Kennedy család tagjai is.

Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben viselt kollekciójában
Forrás: afp / Collection Christophel | Fotós: RnB © Paramount Pictures

Venet közleménye szerint a divatóriástól a legszűkebb családi körben vesznek búcsút.

Az 1952-ben tartott első bemutatójától 1995-ig, divatházától való távozásáig tartó több mint négy évtizedben öltözékeinek eleganciájával emelkedett ki a divat világából, egyik leghíresebb „találmánya” a kis fekete ruha, amit Audrey Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.

„Az 1950-es évektől kezdve a világhírnévig tartó útján Givenchy különleges helyet biztosított a márkájának a párizsi divatházak között. A földi érő luxusestélyiktől a nappali viseletekig a divatcézárnak sikerült ötvöznie az innovatív szellemet és időtlenséggel”

- fogalmazott Bernard Arnault, az LVMH csoport egyik vezetője. A csoport 1988-ban vásárolta meg a Givenchy divatházat.

Alapítójáról közleményben emlékezett meg a Givenchy divatház is.

„A francia luxusdivat világának több mint fél évszázadon át megkerülhetetlen alakja, a párizsi elegancia szimbóluma volt. Hatása a mai napig érezhető, elképzelései a divatról nem évültek el. Életműve ma ugyanolyan érvényű, mint a korábbi évtizedekben volt”

- áll a közleményben.

Hubert de Givenchy munkájának tavaly nagy szabású kiállítást szenteltek Párizsban és az észak-franciaországi Calais-ben.

Borítókép: Kiállítás Hubert de Givenchy kollekciójából a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban 2014 október 20-án

AFP / Oscar Gonzalez / NurPhoto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!