szeszélyes természet

2018.01.22. 12:42

Különösen viselkednek a fák a klímaváltozás miatt

Kimutatták, hogy a virágok számának növekedésére legjelentősebb hatással a szén-dioxid van. Ez azzal magyarázható, hogy a légköri szén-dioxid-szint emelkedésével a növények több energiát tudnak termelni.

GATUN LAKE Scientific onservation forest - Barro Colorado Panama . 48m tower carries 24 instruments that measure real time / 24h gas emissions from the forest Biosphoto / Cyril Ruoso

Forrás: afp

Egy panamai trópusi erdő fái többet virágoznak a szén-dioxid-kibocsátás okozta klímaváltozás miatt – derítette ki az MTI egy amerikai kutatócsoport tanulmányából.

Stephanie Pau, a Floridai Állami Egyetem földrajz tanszékének munkatársa és kutatócsoportja a Global Change Biology folyóiratban közzétett tanulmányában meglepő kapcsolatot mutatott ki a légkör növekvő szén-dioxid-szintje és a panamai Barro Colorado-sziget trópusi erdőiben élő növények virágzása között. Az 1560 hektáros sziget a Panama-csatorna közepén mesterségesen létrehozott Gatun tavon terül el.

A meleg egyenlítői környezetben évezredek alatt kialakult trópusi erdők érzékenyebbek lehetnek a finom éghajlati változásokra, mint ahogyan azt ökológusok eddig vélték. A kutatócsoport felfigyelt arra, hogy a trópusi erdők fái több virágot hoznak az elmúlt néhány évtized növekvő hőmérséklete és szén-dioxid-kibocsátása miatt – mondta Pau.

A kutatócsoport 28 éven keresztül gyűjtött növénymintákat a szigetről, amelyeket vizsgálva megállapították, hogy az éghajlati elemek, mint például a hőmérséklet, a csapadék, a fény és a szén-dioxid hogyan hatnak az éves virágmennyiségre, a különböző fajok virágázásának hosszára.

Borítókép: Illusztráció / Tudományos megfigyelőállomás Panama térségében

AFP / Biosphoto / Cyril Ruoso

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!