Erdők hete

2017.10.02. 17:41

Közös kincsünk az erdő

A huszonegyedik alkalommal rendezett Erdők hetében állami- és magánerdészetek, erdei iskolák és oktatási intézmények, 100 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket.

Az országos rendezvénysorozat Kaposváron rajtolt hétfőn, az Erdők Háza Látogatóközpont átadásával. A rendezvény a Közös kincsünk az erdő mottó jegyében október 2. és 8. között várja a látogatókat.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitóbeszédében hangsúlyozta: az erdők értéke felbecsülhetetlen, megóvásuk mellett fontos az is, hogy szépségét minél többen felismerjék. A programsorozat az erdőket népszerűsíti, szemléletet formál és tájékoztat. – közölte. Hozzátette: ezért is fontos, hogy a minisztérium támogatásával megjelenhetett a Magyarország erdészeti tájai című szakkönyv két kötete.

Az agrárminiszter elmondta, a minősített erdészeti, erdei iskolahálózatba már mintegy 40 intézmény tartozik, amelyek évente mintegy 75 ezer gyermeket fogadnak. Fazekas Sándor közölte, az erdészeteknek szüksége van a társadalom és a politika támogatására, megbecsülésére.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke elmondta, a minisztérium támogatásával készített közvéleménykutatásuk szerint a magyarok szívükön viselik az erdők sorsát, de keveset tudnak az erdőről. A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy az erdőterület csökken, holott annak megduplázása az erdészek nagy sikere az elmúlt évszázadban.

„Elgondolkodtató, hogy a válaszadók csupán a 15 százaléka megy ki az erdőbe évente legalább egyszer, ellenben 90 százalékuknak van véleménye az erdőről és az erdészekről”

- mutatott rá.

Ihárosi Péter, a Sefag közönségkapcsolati osztályvezetője az MTI-nek azt mondta, a társaság Bajcsy-Zsilinszky utcai központjának volt igazgatósági épületében 120 millió forintból kialakított erdők háza a talajtól a lombkoronáig interaktív módon mutatja be az erdő teljes élővilágát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!