Szépségápolás

2020.11.17. 10:21

Kövesse ezeket a tanácsokat, és akár tíz évet is fiatalodhat

Sűrű haj, ránctalan, feszes bőr, vakító fehér mosoly? A nők túl a negyvenen is szeretnének szépek és szexisek lenni. Nem érdemes az idő visszafordításáról ábrándozni, inkább kövesse tanácsainkat! – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Forrás: Shutterstock

Dús haj minden korban

Bizonyos mértékű hajhullás és hajveszteség teljesen normális. A kor előrehaladtával azonban a haj elvékonyodik, megújulásának folyamata lelassul, szárazzá és törékennyé válhat. Néha fokozott hajhullás is előfordul. Mindezért az ösztrogénszint csökkenése a felelős. Használjon a haj növekedését serkentő gyógynövényes pakolásokat, amelyek felgyorsítják a fejbőr vérkeringését és segítenek megelőzni a hajhullást. Többféle hajdúsító sampon közül választhat és érdemes beszereznie hajdúsító sprayt is, amely az alsó hajszálakra permetezve növeli a haj térfogatát.

Ránctalannak tűnő bőr

A bőr víztartalma határozza meg, mennyire sima és feszes a bőr. A víz bőrben való tárolásáért az ösztrogén a felelős. Harmincéves kortól a szervezet egyre kevesebb kollagént termel, ami egy kötőszöveti fehérje. Ennek következtében a bőr vékonyabb lesz és veszít rugalmasságából. Ráadásul az ösztrogénszint is csökken, így felgyorsul a bőr öregedése: szárazabbá, érzékenyebbé válik, megjelennek a ráncok. A ráncok kialakulása ellen, illetve a ráncok finomításáért olyan készítmények alkalmazásával küzdhet, amelyek összetevői serkentik a bőr regenerálódását, javítják a textúráját, ragyogóvá és élettel telivé teszik. Ilyen „csodaszer” például a retinol, a hyaluronsav, a béta-karotin, a Q10 koenzim, az E-vitamin, a folsav és a kreatin.

Hibátlan mosoly

Az életkor és a fogak színe között szoros összefüggés figyelhető meg. Az évek múlásával egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcban, a fog veszít fehérségéből és fényéből. A negyvenes évekre a sárga árnyalat egyre inkább barnába hajlik. Érdemes fogorvoshoz fordulni, aki kémiai fehérítéssel akár több árnyalattal fehérebbé varázsolhatja fogait.

Pikáns, friss illat

Negyven felett a női szervezetben zajló hormonváltozások hatására megváltozik a testszag, és előfordulhat, hogy a korábban használt és bevált illat már nem illeszkedik tökéletesen viselőjéhez. Akár évekkel fiatalabbnak tűnhet a koránál, ha citrusos parfümöt használ – legalábbis kutatók erre az eredményre jutottak.

Szeplők a mellkason

Az öregedés kellemetlen jelei lehetnek a dekoltázson lévő pigmentfoltok. Ezek kialakulásáért elsősorban a túlzott napozás okolható, ezért mindig használjon magas faktorú fényvédőt. Szokásos testápolóját cserélje le speciális nyak- és dekoltázsápoló krémre, amely összetevői révén halványítja a barna foltokat és növeli a kollagéntermelést, hogy a bőr feszesebb és egyenletesebb legyen.

Ápolt kéz

A kéz bőre nem hazudik, és árulkodik a korról. A finom ráncok és az erek jobban láthatóak, ha száraz a bőre, ezért fontos, hogy keze is mindig hidratált legyen. Használjon antioxidánsokat tartalmazó kézkrémeket, hogy megőrizze bőrének frissességét, puhaságát. Télen a hideg és a szél vonja el a nedvességet az érzékeny bőrből, ezért fontos, hogy ilyenkor táplálóbb, sűrűbb krémet használjon.

Óvatosan a fogyással

Az egészséges súly megőrzése az évek előrehaladtával egyre nehezebb. Megoldást a teljes életmódváltás – rendszeres mozgás, egészséges ételek fogyasztása – jelent, nem pedig a kampányszerű, drasztikus diéták. Az utóbbiakat azért is érdemes kerülni, mert a gyors súlygyarapodás vagy veszteség látható elváltozásokat eredményez a bőrön.

Számoljon le a visszerekkel

A visszeresség kialakulásáért elsősorban a genetika a felelős, de okozhatja a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is. Ha súlyos a helyzet, műteni kell. Ezenkívül: hordjon kényelmes cipőt, kerülje a forró fürdőt, az erős napfényt és sportoljon rendszeresen, így elkerülheti a seprűvénák kiújulását.

Lábápolás: ne csak nyáron

Télen a zárt cipők megviselik a lábat, könnyen száraz lesz az érzékeny bőr és bőrkeményedések alakulnak ki. Hetente egyszer fordítson egy kis időt lábápolásra: áztassa a lábát meleg vízbe és távolítsa el az elhalt bőrsejteket reszelő vagy habkő segítségével. Soha ne használjon éles eszközöket a bőrkeményedés eltávolításához, mert könnyen megsértheti a bőrt és fertőzések alakulhatnak ki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!