Járvány

2020.06.02. 10:10

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

A babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prostock-studio

Novák Katalin hozzátette, hogy

az Egyesült Királyságból hazatérők nehezen tudták igazolni a kinti jogviszonyukat, ezért annak igazolására – a CSOK igénylésénél – biztosított lesz nekik a méltányossági eljárás lehetősége.

Az államtitkár a változások között említette azt is, hogy

a babaváró támogatás igénylésekor a mozaikcsaládoknál sem lesz feltétel az első házasság, és a diplomás gyed időszaka is beleszámít a tb-jogviszony időtartamába.

A jelzáloghitelek csökkentése pedig akkor is igényelhető, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van – tudatta.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy nehezebb időszakokban a nyugdíjasok megszorításokra számítanak, a kormány azonban 2010-ben ígéretet tett, miszerint nemcsak megőrzik, hanem emelik is a nyugdíjak vásárlóértékét.

A jövő évtől fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amelynek nem lesz felső plafonja, és szélesebb körnek is jár majd, mint korábban – mondta az államtitkár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!