kihívások

2018.06.12. 16:34

Klein Dávid ismét a Gasherbrum csúcsa felé veszi az irányt

A hegymászó csatlakozik társához, Suhajda Szilárdhoz.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II keretében Suhajda Szilárd hegymászó június 7-én indult el Budapestről a pakisztáni főváros, Iszlámábád felé, hogy onnan néhány napos ügyintézés után haladjon tovább a Gasherbrum alaptáborába. Grandiózus célja, hogy egyszerre két nyolcezrest másszon meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A 8080 méteres Hidden Peak (Gasherbrum I) és a 8035 méteres Gasherbrum II a világ 11. és 13. legnagyobb hegyei. Bár mindkettőnek van már magyar megmászása, a két csúcsot egy expedíció keretében még nem sikerült magyar hegymászónak elérnie. Mivel a Gasherbrum I és II alaptábora és úgynevezett 1-es tábora is azonos, Suhajda Szilárd elsődleges terve, hogy a Hidden Peak megmászása után nem a közös alaptáborig, csupán az 1-es táborig ereszkedik, innen folytatva a mászást a Gasherbrum II csúcsa felé. Ha ez sikerül neki, azzal még egy jelentős szinttel emelné a mászás sportértékét.

Klein Dávid, aki a viharos időjárás miatt meghiúsult Sisapangma-expedíció után Nepálban maradt, hogy feltöltődjön és „rendezze a sorait”, az utóbbi napokban már a környező hegyekben edzette magát. Testben és lélekben készült az új megmérettetésre, hiszen ő is elhatározta, hogy a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II keretében a Karakorum-Himalája felé veszi az irányt, hogy a nyári szezonban ismét 8000-es hegyen másszon. Célja, hogy feljusson a Hidden Peak (Gasherbrum I) csúcsára, hiszen a Gasherbrum II-t már 2003-ban megmászta oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

Június 8-án, Iszlámábádban találkoztak mászótársával és barátjával, Suhajda Szilárddal és egy nappal később már együtt indultak tovább repülővel Skardu felé, ahol ügyintézéssel, beszerzésekkel foglalatoskodtak, többek között mászóengedélyeiket is itt váltották ki. A mai napon, június 12-én a tervek szerint haladva érték el Askole faluját terepjáróval, innen pedig holnap indulnak tovább gyalogosan, vagyis kezdetét veszi a Gasherbrum alaptábori trekking. Az alaptábort várhatóan június 19-én érik majd el.

A fiúk jól vannak, motiváltak és plusz erőt adott nekik a találkozás, hiszen összeszokott mászótársakként hatalmas előnyt jelent számukra, hogy egymást segítve mászhatnak majd a Hidden Peak csúcsa felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!