Járvány

2020.03.16. 20:15

Kezdődik a koronavírus elleni vakcina emberi tesztelése

Az állatokon végrehajtott első kísérletek biztató eredményt hoztak.

Hétfőn 45 fiatal önkéntes beoltásával megkezdődhet egy új koronavírus elleni vakcina emberi tesztelése az Egyesült Államokbeli Seattle-ben, számolt be a BBC World alapján a V4NA.

A Covid-19 vírus ellenszerének szánt oltóanyagot a vírus genetikai kódjából mesterségesen állították elő a kutatók, és

az állatokon végrehajtott első kísérletek biztató eredményt hoztak

A 45 egészséges, fiatal önkéntesen elvégzendő kísérletre az Egyesült Államokbeli Seattle-ben található Kaiser Permanente kutatóintézetben kerül sor hétfőtől, és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet finanszírozza.

45 healthy volunteers set to take part in first human trial of potential coronavirus vaccine https://t.co/J4oFLDOBLJ

A vírusok ellenszérumait általában legyengített vagy elpusztult vírusokból állítják elő a szakemberek. Az mRNS-1273 nevű szérumot azonban nem a Covid-19 vírusból nyerik, hanem a vírus genetikai kódjának egy rövid, laboratóriumban előállított szegmensét tartalmazza, számolt be a BBC World online kiadása hétfőn.

A szakemberek világszerte nagy érdeklődéssel követik a kísérlet alakulását. Az mRNS-1273-ot előállító Moderna Therapeutics biotechnológiai vállalat állítása szerint a vakcinát a korábban bevált laboratóriumi módszerekkel állították elő, és az állatokon elvégzett első kísérletek eredményei biztatóak.

Szakemberek szerint azonban több hétbe vagy hónapba is beletelhet, mire kiderül, hogy az új oltóanyag valóban hatásos-e a koronavírussal szemben.

The German government is trying to stop the Trump admin from persuading a German company seeking a coronavirus vaccine to move its research to the U.S., prompting German politicians to insist no country should have a monopoly on any future vaccine. https://t.co/NX7kHKLlf0

Múlt csütörtökön a német CureVac biotechnológiai vállalat jelentette be, hogy kísérleteket folytat a saját koronavírus elleni vakcinájával a németországi Tübingenben.

A Johns Hopkins Egyetem legutóbbi adatai szerint a világ 148 országában és térségében már több mint 169 ezer koronavírus-fertőzött van, a járvány 6500 ember halálát okozta.

A megbetegedések óriási többsége enyhe lefolyású.

A WHO szerint utóbbiak mintegy két hét alatt épülnek fel a betegségből, a súlyosabb eseteknél három-hat hét szükséges a talpra álláshoz.

Borítókép: V4NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!