sérülékeny óriás

2019.01.21. 17:32

Kevesebben mászhatják meg idén a Mount Everestet

Egyharmaddal csökkenteni akarja a Csomolungma északi oldalról való meghódítására törekvő hegymászók számát idén Kína a környezetvédelem miatt.

Forrás: Shutterstock

Idén kevesebb mint 300-ra korlátozzák a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására kiadandó engedélyek számát a kínai hatóságok, amelyek csak a tavaszi szezonban engedélyezik a hegymászást az északi oldalról – adta hírül hétfőn a China Daily kínai napilap.

A kínai hatóságok terveznek egy nagyszabású hegycsúcstisztítást is, amelynek keretében először nyílik lehetőség arra, hogy a nyolcezer méter feletti térségből lehozzák azon hegymászók földi maradványait, akik életüket vesztették csúcshódítás közben – idézte a napilap Njima Ceringet, a Kínai Hegymászócsapat vezetőjét.

A Mount Everest Kínában és Nepálban húzódik. Évente mintegy hatvanezer hegymászó és vezetőik keresik fel a hegy kínai területét.

A Tibeti Autonóm Térség statisztikái szerint az elmúlt tíz évben több mint 300 hegymászó jutott fel a Csomolungmára az északi oldalról, a többi nyolcezer méter feletti hegycsúcsot mintegy 2300-an hódították meg.

Kínában a közelmúltban új törvény lépett életbe a hegymászóturizmus, a tudományos kutatások és az építkezések szabályozásáról a Csomolungma Nemzeti Természetvédelmi Területen, amely egy 33 800 négyzetkilométeres térség. A kínai hatóságok szerint ez a világ egyik legsérülékenyebb ökoszisztémája. A terület magjában, amely a teljes térség egyharmadát teszi ki, semmilyen ipari tevékenység nem végezhető a környezet megóvása érdekében.

A térségben létrehoztak olyan állomásokat, ahol gyűjtik, újrahasznosítják, illetve megsemmisítik a hegymászók által hátrahagyott szemetet – alumínium konzervdobozokat, műanyagzacskókat, sátrakat, oxigénpalackokat és tűzhelyek tartozékait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!