balsejtelmek

2019.05.26. 13:28

Keresik a rejtélyes bálnapusztulás okait Szicíliában

Öt elpusztult bálnát találtak az olasz sziget térségben az elmúlt héten, szakemberek közölték, hogy még vizsgálják az állatok halálának okát.

A handout photo taken and received on December 8, 2014, shows people standing around one of six sperm whales washed up dead in a rare mass stranding on the South Australia coast. The whales, which can weigh up to 50 tonnes, were found at low tide by residents on Parara beach, about 150 kilometres (93 miles) northwest of Adelaide. AFP PHOTO/HO/South Australian Department of Environment, Water and Natural Resources ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / South Australian Department of Environment, Water and Natural Resources" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by South Australian Department / South Australian Department / AFP)

Forrás: AFP

Egy hat méter hosszú nagy ámbráscet tetemére Stromboli szigetének közelében bukkantak – jelentette az ANSA hírügynökség. A Greenpeace pénteki közleménye szerint négy másik nagy ámbráscet tetemét is észlelték, egyiket Favignana-sziget közelében, másik hármat Cefalu, Palermo és Milazzo strandjaira sodorta a víz.

Az állatorvosok megvizsgáltak már három tetemet, kettőnek emésztőrendszerében műanyagot találtak.

„Csak a részletes boncolás fogja felfedni, mi ölte meg az állatokat” – idézte a közlemény Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzorát. „Aggodalomra ad azonban okot, hogy az első elemzések műanyagot mutattak ki három elpusztult állat közül kettő gyomrában. Ez megerősíti azt, hogy ez a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti” – tette hozzá.

Márciusban Szardínia szigetén huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó.

A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!