Kis gasztroszótár

2017.08.15. 14:30

Kacifántos ételnevek – érti őket?

Jó pár kacifántosan hangzó ételnév és konyhai kifejezés létezik. Vajon érti-e és jól ejti-e ki őket?

Chutney, chapatti, quiche – kiejtésük alapján akár magyar szavak is lehetnének, de nem azok. Mit is takarnak akkor? Megtudhatjuk a Fanny magazin e heti számából.

1. Au gratin (ejtsd: o graten)

Ez a francia kifejezés magyarul annyit tesz: csőben sült. A hozzávalókat – például a különféle zöldségeket, halat – előfőzik vagy párolják, aztán finom – például tejszínes – szósszal nyakon öntve és sajttal meghintve tepsiben tovább sütik. Brokkolit, krumplit, karfiolt, harcsát és csirkét is készíthet ezzel a technikával.

2. Chutney (ejtsd: csatni)

A zöldségből vagy gyümölcsből készülő indiai mártásfélének számos variációja létezik. Lehet édes és savanyú is egyszerre, de akár csípős is. Az ázsiai ételekkel foglalkozó szakácskönyvekben jó pár receptet találhat, az egyik jellegzetes változata például mangóból készül. Fogyassza húsok mellé, savanyúság helyett.

3. Frittata (ejtsd: frittáta)

Így nevezik az olaszok a zöldséggel, sonkával – és akár friss zöld fűszerekkel is – gazdagított omletteket. A kiadós tojásételt elsősorban tápláló reggeliként szokták fogyasztani. Az elkészítése szinte gyerekjáték, hiszen a felvert tojásokat kedve szerint ízesítheti. Tálaláskor hintse meg sajttal, úgy még finomabb lesz!

4. Chapatti (ejtsd: csapati)

Az indiai kenyérféle tésztáját teljes kiőrlésű lisztből, vízből és sóból gyúrják. A lapos korongokat a dagasztás és a pihentetés után kevés olajjal kikent serpenyőben kell aranybarnára sütni. A lepénykenyeret ízlés szerint például a különféle csípős húsételek mellé is fogyaszthatja.

5. Créme brulée (ejtsd: krém brülé)

A jellegzetes francia puding könnyen elkészíthető, ráadásul rendkívül finom. A vaníliás desszert titka a tetején lévő vékony karamellrétegben rejlik, amelynek tálaláskor roppanósnak kell lennie.

6. Quiche (ejtsd: kis)

Ez a lepény manapság már nem csak a francia konyhákban gyakori vendég. A tejjel vagy tejszínnel dúsított tojásos tésztát gazdagítsa hússal, zöldséggel és sajttal, aztán tegye a forró sütőbe. Hidegen vagy melegen is fogyasztható. Magában is eheti, de sült hús mellé is jólesik belőle néhány szelet.

(Borítókép: Shutterstock, ételfotók: Pixabay és Wikimedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!