nem boszorkányság

2018.10.31. 22:28

Itt a Harry Potter-kötetekből ismert vajsör receptje

Tejjel vagy szódával? Hidegen vagy melegen? Alkohollal vagy alkoholmentesen?

Harry Potter et la chambre des secrets Harry Potter and the chamber of the secrets 2002 Real Chris Colombus Daniel Radcliffe. Collection Christophel © 1492 Pictures / Heyday Films

Fotó: Collection Christophel

A vajsört tagadhatatlanul J.K. Rowling Harry Potter sorozata tette népszerűvé. A kötetekben „tejes és karamellás, fűszerekkel ízesített italkülönlegességként„ is emlegetett ital otthon is könnyedén elkészíthető – írja a Maszol.

A rajongók véleménye megoszlik arról, milyen is az igazi vajsör. Mi most két receptet ajánlunk, amelyet érdemes kipróbálni. Ha nem rajongunk a halloween ünnepéért, de kellemesen töltenénk az egyre hosszabb őszi estéket, készítsük el a forró italt és nézzünk meg egy Harry Potter filmet, vagy olvassunk bele a kötetekbe.

A legegyszerűbb vajsör

Hozzávalók:

1 liter tej

kevés vaj

5 evőkanál cukor

1 csipet fahéj

1 csipet őrölt gyömbér

Elkészítés:

Lassú tűz fölött karamellizáljuk a cukrot. Lassan adjuk hozzá a tejet. Ízlés szerint fűszerezzük. Néhány percig főzzük, majd hagyjuk langyosra kihűlni. Tejszínhabbal díszítsük.

Eredeti vajsör

A vajsör eredeti receptje a Tudorok idejéből, 1588-ból származik.

Hozzávalók:

3 palack jó minőségű brit ”ale„ sör

1 csipet őrölt gyömbér

fél teáskanál őrölt szegfűszeg

fél teáskanál őrölt szerecsendió

200g barnacukor

5 tojás sárgája

100g vaj

Elkészítés:

Töltsük a sört egy serpenyőbe és adjuk hozzá a gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót. Forraljuk fel a keveréket. Miután felforrt, csak néhány percig pároljuk, így megmarad az alkoholtartalma. Amennyiben alkoholmentes italt innánk, alacsony hőfokon húsz percig főzzük a keveréket. A cukrot és a tojások sárgáját keverjük krémesre.

A tűzről levett fűszeres sörhöz keverük hozzá a cukros, krémes tojássárgáját. A keveréket tegyük vissza a tűzre és folyamatosan kevergessük, amíg sűrűbb nem lesz. (Körülbelül 5 percig) Adjuk hozzá a vajat és lassú tűzön addig keverjük, míg a vaj teljesen felolvad. Hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszthatjuk.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!