Felfedezés

2017.08.13. 11:54

Immunterápiával a cukorbetegség ellen

Lelassíthatja az 1-es típusú (fiatalkori) diabétesz előrehaladását az immunterápia egy klinikai kísérlet eredményei szerint.

A sokakat érintő, 1-es típusú diabéteszre jelenleg nem létezik gyógymód, és bár együtt lehet vele élni, a betegség igen kellemetlen, mivel megtámadhatja a főbb szerveket, például a szívet, a véredényeket, az idegeket, a szemeket és a veséket. A Science Translational Medicine című amerikai tudományos lapban bemutatott új tanulmány azonban biztató eredményekkel kecsegtet.

A vizsgálatot vezető kutatók egyértelmű változást tapasztaltak az olyan, 1-es típusú diabéteszben szenvedő páciensek immunrendszerének viselkedésében, akiknek szervezetébe peptideket injekcióztak (peptidek a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben talált proteinmolekulák apró töredékei).

Jó hír, hogy a kutatók sem a hat hónapon át tartó kísérlet során, sem az azt követő fél évben nem találták nyomát káros mellékhatásoknak vagy annak, hogy felgyorsult volna a béta-sejtek pusztulása. A kutatásban 27 olyan páciens vett részt, akiknél száz napon belül diagnosztizáltak 1-es típusú diabéteszt. Közülük nyolcan placebót kaptak, mindannyiuknál meg kellett növelni az inzulinadagot a kutatás 12 hónapja alatt.

Mikor alakul ki a fiatalkori cukorbetegség?

1-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a páciens immunrendszere megtámadja az inzulintermelő béta-sejteket a hasnyálmirigyben. Kezelés nélkül a béta-sejtek száma lassan lecsökken, és a test nem lesz képes többé fenntartani a normál vércukorszintet.

„Annál, akit 1-es típusú diabétesszel diagnosztizálnak, általában a béta-sejteknek már csak 15-20 százaléka maradt meg. Azt akartuk kideríteni, meg tudjuk-e védeni ezeket a megmaradt sejteket azáltal, hogy az immunrendszert arra trenírozzuk, hogy ne támadják meg azokat. Még hosszú út áll előttünk, de az első eredmények arra utalnak, hogy jó irányba indultunk” – mondta Mark Peakman, a londoni King's College kutatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!