Ország-világ

2020.08.04. 09:48

Íme az ország tortája: a Curiositas lett a győztes

A Magyar Cukrászok Ipartestülete kihirdette az Magyarország tortája verseny győztesét. A 6 döntős közül Füredi Krisztián tortája, a Curiositas lett a nyertes.

Forrás: Facebook / Hisztéria Cukrászda

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére – írja a Mindmegette.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Kedden reggel az Országházban kiderült, mely cukrász alkotása lett idén a nyertes. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda tortája, a Füredi Krisztián által készített Curiositas lett a nyertes.

A torta összetétele: fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birszselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat.

Latinul kíváncsiság, magyarul izgalmas, újszerű, ez a kuriozitás. A torta pontosan ilyen érzéseket kelt. Kevesen tudják, hogy a birsalma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nyers állapotban szinte élvezhetetlen.

Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.

Ezek voltak a döntős torták

Február elején az Magyar Cukrászok Ipartestülete kihirdette az Magyarország tortája verseny 2020-as döntőseit, tegnap pedig nyilvánosságra hozták a 6 cukrászremekről készített fotókat, és azt is, melyik miből áll, hogyan épül fel.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.

Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

HUNYADI KRÓNIKÁJA – SZTARACSEK ÁDÁM TORTÁJA

Ez a torta a gesztenye, törökmogyoró és a feketeribizli, feketeszeder ízvilágát foglalja egybe.

Törökmogyorós, törökmogyorópasztás piskóta, mogyorós ropogós réteg, feketeribizlis, feketeszedres zseléréteg és gesztenyés vajkrém. Az intenzív gyümölcs, gesztenye és a mogyoró összhangja ez a sütemény.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

TÉTÉNYI ÁFONYÁS MANDULA – SZTARACSEK ÁDÁM TORTÁJA

Ebben a tortában az áfonya és a mandula összhangjára törekedett a készítője. A piskóta mandulaliszt és házi mandulapaszta felhasználásával készült. Mandularopogós talp és házi mandulapralinés vajkrém. Az áfonya pedig töményen gyümölcszselé formájában van jelen a tortában. Több tészta és vaj, kicsit elfelejtve a mousse-ok és kevés tésztás desszertek világát.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

FENSÉGES FÜGÉS MANNA – MARSA ÉVA HELÉNA TORTÁJA – VANÍLIA ÉS GELARTO CUKRÁSZDA

A torta alapja dió felvert, melyet ropogós- karamellizált dió rétegez. Jonatán almából készült betét kellemes savassága teszi üdévé, mely rétegeket ágyas füge pálinkával lazított könnyed dió mousse ölel körbe. Ezt követi az aszalt fügében gazdag, zamatos füge betét. A külsejét fügéből készült gyümölcs glasing, dió, füge szórat és csokoládé díszíti.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

MÁKVIRÁG – SZÍVÓS ZITA, POÓR ISTVÁN TORTÁJA – BUDAPEST, MAJOR CUKRÁSZDA

Mákos mandulalisztes felvert, eperzselé, citrom mousse, eper mousse, citromkrém, fehércsokoládés glazing. Üde, könnyed, torta, mely gabonalisztet nem tartalmaz. Dió- és mogyoróféléket sem tartalmaz, hogy minél szélesebb közönség részére fogyasztható legyen.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A KÉSŐBBI GYŐZTES: CURIOSITAS- FÜREDI KRISZTIÁN TORTÁJA – HISZTÉRIA CUKRÁSZDA

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

SZEGEDI BOSZORKÁNY- GYURIS LÁSZLÓ TORTÁJA – A CAPELLA CUKRÁSZDA

A máké a főszerep: mák felvert mézzel és kandírozott naranccsal, mák mousse mézzel és citromhéjjal, piros és fekete ribizlis krém, tejcsokoládés glazing. A 17. századi boszorkányüldözés során megtartott perek több mint felét Szegeden tartották, a most már Boszorkányszigetnek keresztelt területen. A mák, mint mágikus finomság, a magyar konyha jellegzetes fűszere, és a névadóinkhoz visszatérve ősi vajákos növény hírében is állt.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A továbbjutott tortákon túl a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntött, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére, a térség jellegzetes alapanyagaiból: hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A szakmai zsűri – Baracskay Angéla cukrászséf, Gerő Eszter cukrászmester, Andrész Zoltán cukrászmester, Kiss Zoltán cukrászmester, Mészáros Gábor cukrászmester, Szervánszky László cukrászmester és Tóth Norbert cukrászmester – háromfordulós értékelés után hirdette ki a győztest.

Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat helyben kellett elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választotta meg a győztest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!