ünnep

2020.11.28. 18:49

Íme, 5 tipp, hogy minden rendben menjen karácsonykor

A karácsony a gondoskodásról, békéről, pihenésről és örömről szól.

Forrás: Shutterstock

Mindenkinek lehet nyugodt karácsonya, ha előre tervez

Jólét, pozitív hangulat és nyugalom. Pontosan ez az a három dolog, ami sok magyar háztartásban elérhetetlennek tűnik karácsony előtt. Békében és nyugalomban töltheti az egész adventet, nem csak karácsony után pihenhet. Ehhez két dologra van szükség: egy kis tervezésre és rangsorolásra.

Készítse el kedvenc kávéját vagy teáját, vegyen elő egy darab papírt és egy ceruzát, és szánjon 30 percet erre a feladatra. Írjon le mindent, amit el kell intéznie, hogy a karácsony ne csak az egész család, hanem az ön számára is kellemesen teljen. Tervezzen meg mindent nagyjából 4-5 héttel előre. Ha már látja, hogy túl sok a teendő, és mindent elintézni emberfeletti teljesítmény lenne, ne féljen törölni pár dolgot a listából.

Mi az, amiről semmiképp ne feledkezzen meg?

  • Kis- és nagybevásárlás: tervezze meg előre, mit kell megvennie a karácsonyi sütéshez és főzéshez. Vásároljon előre tartós élelmiszereket nagy mennyiségben, így később csak olyan dolgokat kell megvennie, amelyek gyors fogyasztást igényelnek.
  • Sütés és főzés: egy dolog a hozzávalók kiválasztása, és egy másik a konyhában töltött idő. Ezeket is be kell építenie a terveibe. Hogy ne történjen meg az, hogy 10 órakor kezd neki a sütésnek és másnap hajnali 4 órakor fejezi be. Ilyen terhelés mellett szó sem lehet karácsonyi pihenésről.
  • Takarítás: vegye számításba, mit szeretne elintézni. A karácsony előtti napon csak egy kis takarítást végez, vagy a lakás minden bútorát „át akarja rendezni”? Tervezze meg, mikor kezdi el a takarítást ez alapján.
  • Otthoni dekorációk: még a kellemes dolgok esetében is fontos, hogy kellő időt szakítsunk rájuk. Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a lakás éjszakai dekorálását, és azt, hogy ezek a kellemes „kötelességek” teljesen kikészítsenek minket. Fontos kérdés az is, hogy bevonja-e a gyerekeket a díszítésbe. A kis segítők füzért készíthetnek egy fára, gyertyatartót narancsból, vagy például papír hópelyheket vághatnak ki és helyezhetik az ablakba. Ennek köszönhetően ők is jól érzik magukat, és önnek is marad ideje más dolgokra.
  • Ajándékok, csomagolópapírok és szalagok vásárlása. Ne felejtse el a karácsonyfára való díszeket, füzéreket sem!
  • Miután elvégezte a részfeladatokat, ne felejtse el kipipálni őket a listáján. Így minden egyes elvégzett teendővel egyre nyugodtabb lehet.
  • Kerülje a karácsonyi hajszát: vásároljon online!

    Egyre inkább megszokott, hogy online rendeljük meg a karácsonyi ajándékokat. Itt az ideje, hogy támaszkodjunk az online élelmiszerüzletekre, drogériákra és egyéb webáruházakra is, amelyekért általában a szupermarketbe járunk. Ez meglehetősen egyszerű megoldás, és alapvetően hasonlóan működik, mint bármely más online termékkiválasztás. Nem kell félnie a újdonságoktól: éppen ellenkezőleg, rengeteg időt, energiát és aggódást takaríthat meg.

    Ne tervezzen új dolgokat minden évben!

    Minden évben új recepteket talál ki? Mindig új dekorációkat vásárol? Vagy egyre csak bővül a takarításra váró helyek listája? Ha minden évben új dolgokat tervezünk, azzal csak lelassítjuk magunkat. Inkább találjon ki egy jól bejáratott menetrendet, amit minden ünnepi időszak előtt követni tud. Ha a készülődés nem válik minden évben ismeretlen tereppé, könnyedén és gyorsan fogja tudni kezelni a dolgokat.

    A karácsonynak nem kell tökéletesnek lennie

    Nézzünk szembe a tényekkel: sok dolog miatt hajlamosak vagyunk stresszelni. Ne legyen túl szigorú önmagával! A legfontosabb, hogy követhető célokat állítsunk fel és engedjünk meg magunknak egy kis pihenőt két feladat között. Mit is jelent ez? Például ne vegye túl komolyan a karácsonyi takarítást, ne vállaljon túl sokat az ajándékokkal, és ami a legfontosabb: ne hasonlítsa önmagát másokhoz.

    Kerülje el az olyan ötleteket, amiket később megbán: a last-minute meghívásokat, az ígéreteket egy vendéglátásra, az utolsó napra hagyott bevásárlás elhalasztása, vagy elvinni valahová a gyerekeket az ünnepek előtt. Ezek csak még nagyobb nyomást helyeznek ránk.

    Segíthet az egész család

    A férje a kanapén nézi a tévét, a fia reggel óta nem állt fel a számítógép elől, a lánya pedig még több figyelmet követel magának... Nem csoda, ha elfárad, amikor minden felelősség önre hárul. Így első lépésként érdemes bevonni a család többi tagját is az ünnepi teendőkbe. Adjon nekik konkrét feladatokat!

    A stresszt és rohanást sajnos nem mindig kerülhetjük el karácsonykor. De az otthonába már ne engedje be az aggodalmakat! Elvégre a karácsony a gondoskodásról, a családról és a szeretetről szól. Engedjen meg magának idén is egy kis törődést!

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!