tippek

2021.01.24. 11:18

Így tartsuk be a táplálkozással kapcsolatos újévi fogadalmainkat

Kiegyensúlyozottabb táplálkozás, több mozgás vagy rendszeresebb főzés: míg január első napjaiban lelkesen betartjuk az újévi fogadalmakat, a második hétre inkább nyűggé válik, a harmadiktól pedig már inkább elengedjük – majd jövőre újra próbáljuk. Még nincs késő, hogy idén végre szokássá alakítsuk az elhatározásainkat.

Forrás: Shutterstock

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Az újévi fogadalmak listáján mindig előkelő helye van az étkezési szokások megváltoztatásának: legyen szó kevesebb nassolásról, gyorsételek mellőzéséről vagy egészségtudatosságról – írja az Origo.

A közhiedelemmel szemben a kiegyensúlyozott táplálkozás nem jár lemondásokkal és folyamatos számolgatással.

A „tányér-módszer” segítségével például mérleg nélkül is könnyen kiszámíthatjuk a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő arányokat. A képzeletbeli tányérunk felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, a másik felét pedig főként gabonaféléknek és kisebb arányban fehérjeforrásoknak.

Kevesebb húsfogyasztás

A kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanolyan fontos akkor is, ha speciális étrend szerint étkezünk. Sokan térnek át részben vagy teljesen húsmentes diétára az újévkor, hogy ezzel is csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.

A hiányállapot elkerülése érdekében azonban figyelembe kell venni a megfelelő vitamin- és fehérje bevitelt.

Az olajos magvak, száraz hüvelyesek, gabonafélék megfelelő kombinálásával kiegészíthető a különböző vegetáriánus élelmiszerek fehérjetartalma, a dúsított élelmiszerek pedig a megfelelő vitaminbevitelt segítik. Növényi eredetű margarinokkal például elkészíthetjük a főételeket, desszerteket, krémeket, a D-vitamin tartalmuk pedig hozzájárul a szükséges napi mennyiséghez.

Rendszeres mozgás

Ha úgy döntöttünk, hogy elkezdünk sportolni, elengedhetetlen a fokozatosság. Sokan azért adják fel a fogadalmukat, mert nem tudják egyből teljesíteni – a korábbi életvitelükhöz képest irreális – célt, és emiatt kudarcként élik meg a sportolást.

Szintén hiba, ha túlzottan megerőltetjük magunkat – ettől nem leszünk hamarabb fittek, viszont könnyen okozhatunk magunknak sérülést. A megfelelő étrend nagyban javíthatja a teljesítményt, állóképességet, erre is érdemes odafigyelni az edzés előtti/utáni bőséges folyadékbevitellel együtt.

Sütés-főzés

A mindennapi munka mellett gyakran nehéz a sütés-főzésre is energiát fordítani, ezért sokszor inkább a könnyen beszerezhető készételek és a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás kerül előtérbe. Egy kis szervezéssel azonban könnyen megoldható, hogy változatos, saját magunk által készített ételek legyenek minden nap az asztalon.

Hétvégén előre főzhetünk nagyobb adagokat, vagy ugyancsak jó megoldás a tápláló „egytálételek” elkészítése, amikor csak egy edényt kell használnunk egy komplett ebédhez.

A maradék ragukból, húsokból, zöldségekből pedig egy kis margarin hozzáadásával remek szendvicskrémek készíthetők, amik az unalmas sajtos-sonkás vagy szalámis szendvics helyett változatos reggeli és vacsora opciók lehetnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!