Tippek, trükkök, tanácsok

2019.10.08. 11:39

Így maradhat puha és selymes a keze

Különösen hideg időben fontos a megfelelő ápolás.

A kézápolás

Forrás: Shutterstock

Észrevette már, hogy néhány híresség, köztük Madonna is előszeretettel visel kesztyűt? A divathóbortra van egy egyszerű magyarázat: egyetlen testrészünk sem árulkodik jobban a valós korunkról, mint a kezünk írja a Fanny magazin alapján a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Alapvető higiéniai követelmény, hogy a kezünk tiszta legyen. Ám nem elég a tisztaság, hanem fontos a megfelelő ápolás is.

Mivel a kéz bőrét alulról szinte nem is párnázza zsírszövet, ezért a hám rendkívül hajlamos a ráncosodásra, ráadásul a környezet, így a napsütés, a hideg, illetve a tisztítószerek roncsoló hatása ezen a területen jelentősebb, mint a test más részein. Szerencsére egy kis odafigyeléssel sokat tehet azért, hogy puhák, selymesek maradjanak a kacsói, és vonzó a kézfogása!

A legfontosabb szabályok

Krémezni, krémezni, krémezni!

Minden kézmosás és mosogatás után szükség van a kiszáradt bőr hidratálására.

Sokat segít, ha ehhez kímélő, például gyógynövényes, növényi olajos terméket használ, száraz, érzékeny bőr esetén pedig gumikesztyűben mosogat. A hatóanyagok közül az urea, a hialuronsav, a glicerin, a D-panthenol, a méhviasz, az Aloe vera és a sheavaj különösen hatékonyak a kézkrémek összetevőiként.

A heti egyszeri bőrradírozásból a kézfejét se hagyja ki! Masszírozza át a kozmetikummal a kacsóit, hogy serkentse vele a bőr megújulását, és szintén hetente egyszer kenjen a kézfejére vitaminos pakolást, majd tekerje folpakba, és húzzon kesztyűt. Ez az egyszerű módszer tíz perc alatt csodálatosan puhává, lággyá varázsolja a bőrt.

Tanács: Ne feledkezzen meg arról, hogy a kézfejnek is szüksége van fényvédelemre. Ha az őszi-téli hónapokban nem is, de tavasszal és nyáron fényvédő faktoros kozmetikumot válasszon, a kézfejen kialakult pigmentfoltok miatt ugyanis idősebbnek tűnhet a koránál.

Hideg időben

A kesztyű persze nemcsak eltakar, hanem véd is: ahogy hideggé válik az idő, érdemes mihamarabb kesztyűt húzni, és nem megvárni, hogy a hidegtől repedezetté váljon a kéz bőre. Az átfagyott végtagot sose tegye forró víz alá, hanem inkább mozgassa, dörzsölgesse.

A körmök is szomjaznak

Ha a kéz bőre nagyon száraz, akkor általában a körmök is elvesztik rugalmasságukat, és könnyen beszakadnak.

Ilyenkor hetente kétszer érdemes tápláló olajjal bemasszírozni őket, illetve hetente egyszer körömfürdőt alkalmazni. Ehhez egy kis tálban keverjen el 250 milliliter meglangyosított írót, 1 evőkanál olívaolajat és 1 teáskanál mézet, majd 10 percre merítse bele az ujjvégeit.

Tanács: Ha a körme rétegenként szétválik, iktasson be egy négyhetes erősítőkúrát. A speciális kozmetikumot naponta egyszer vigye fel a lakkozatlan körömre.

Természetesen szép

Ha gyakran használ színes körömlakkot, és elmulasztja az alaplakk felkenését, bizony előfordulhat, hogy a körme sárgásan elszíneződik.

A körömnek egyrészt nem tesz jót, ha folyamatosan lakk borítja, másrészt az elszíneződés eltakarása érdekében nem tanácsos újra a festékért nyúlni, hiszen így nincs kiút az ördögi körből. Inkább próbálja ki a következő trükkök egyikét!

Citrommal: Egy kis méretű tálba öntsön körülbelül 250 milliliter vizet, és facsarja bele 1 darab citrom levét. Áztassa az elegyben az ujjvégeit körülbelül 15 percig. Végül a kifacsart citrom héjának belsejével dörzsölje át a körmeit. Ezután öblítse le langyos vízzel, és krémezze be a kezét.

Szódabikarbónával: Egy edényben keverjen össze azonos mennyiségű vizet és szódabikarbónát. Dörzsölje be a pasztával a körmeit, és hagyja rajta körülbelül 20 percig. Végül öblítse le a kezét, és ne felejtse el bekrémezni!

Sütőporral és citromlével: Keverjen össze azonos mennyiséget a két hozzávalóból, kenje fel az elegyet a körmeire, majd 15 perc után mossa le. A krémezés ez esetben se maradjon el!

Fogkrémmel: A fehérítő hatású pasztát vigye fel egy régi fogkefével a körmeire, és kissé kefélje át azokat. Hagyja hatni pár percig, majd alaposan mossa le a kezét.

Tanács: A lakkmentes időszakban polírozóval csiszolja át a körmeit, majd a fényesítőfelülettel is menjen végig rajtuk. Az ápolt köröm natúran is szép!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!