tippek

2020.07.12. 07:31

Így lesz tökéletes a zabkása

Zabkását készíteni bárki tud – igazán jót viszont csak kevesen! Ezekkel az apró trükkökkel ínycsiklandó reggelit alkothat ebből a sokoldalú gabonából.

Forrás: Shutterstock

A Mindmegette összgyűjtötte, mire érdemes figyelni kedvenc reggelink készítésénél.

Használjon vizet!

A kizárólag tejben főtt zabkása ragacsos, nehéz masszává állhat össze. Ha igazán krémes reggelire vágyik, főzze a zabpelyhet néhány percig vízben, és csak a végén adjon hozzá egy kevés tehén- vagy mandulatejet!

Forrás előtt, forrás után

A krémes állag szempontjából az sem mindegy, mikor adja a vízhez a zabpelyhet. Ha a kissé keményebb, harapható állagú kását szereti, a már forrásban lévő vízbe szórja a zabpelyhet, míg a lágyabb textúrához érdemes már a hideg vízhez hozzáadni.

Finomabb lesz a zabkása, ha gyümölgyökkel, magokkal szórjuk meg
Fotó: Shutterstock

Hagyja gyöngyözni!

A zabkását nem érdemes gyorsan főzni: állítsa a lángot a legalacsonyabb fokozatra, és hagyja a kását finoman gyöngyözni, máskülönben könnyen odaéghet.

Fűszerek, feltétek

A legegészségesebb reggelik egyike önmagában sajnos íztelen és unalmas. Érdemes a vizébe némi őrölt fűszert, pl. fahéjat vagy szegfűszeget szórni, illetve különleges feltétekkel kísérletezni. Friss vagy aszalt gyümölcs, pirított magvak, kókuszcsipsz, gojibogyó: ezek mind illenek hozzá. A kötelező csipetnyi sóról se feledkezzen meg!

Bögrében az igazi

A hideg zabkása élvezeti értéke meg sem közelíti a frissét, és egy lapos tálban bizony még azelőtt kihűlhet, hogy a végére érne. Fogyassza hát mélyebb edényből vagy akár bögréből, hogy az utolsó falatig élvezhesse a finom reggelit!

Ügyeljen az edényre!

Soha ne hagyja a zabkásamaradékot a lábasban, mivel az a nap végére megköt, akár a beton. Ha nem akarja a fél estét az edény súrolásával tölteni, öntsön bele szappanos meleg vizet minden zabkásafőzés után. Így gyerekjáték lesz elmosogatni!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!