2018.01.22. 17:04
Így készül a házi vaníliapuding
Kényelmes és gyors megoldás tasakos porból készíteni az egyik legkedveltebb desszertet – de hol van az az íz a házilag főzött, illatozó krémes csodához képest?
Házi vaníliapudingot készíteni egyszerűbb, mint gondolná. Tényleg nem kell megijedni a főzéstől, és az eredmény biztosan elkápráztatja majd. A Mindmegette remek tippjeivel ráadásul a tipikus hibákat is elkerülheti.
A TÖKÉLETES ALAPRECEPT HOZZÁVALÓI 4 ADAGHOZ
5 dkg finom szemcsés kristálycukor
5 dkg étkezési keményítő
5 dl tej
1 db friss tojás
1 rúd vanília
A cukorral elvegyített keményítőt csomómentesre keverjük 7 ek tejjel, majd hozzáadjuk a szétválasztott tojás sárgáját. A felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A maradék tejet a vaníliavelővel együtt felforraljuk. Kézi habverővel hozzákeverjük a keményítős-tojássárgájás tejet, majd egyet forralunk rajta. Végül félrehúzva hűlni hagyjuk.
KERÜLJE EL A BUKTATÓKAT!
Tej: forraláskor nem fog odakozmálni, ha hideg vízzel kiöblített edényben teszi fel a tűzre.
Csomók: a cukrot gondosan vegyítse el a keményítővel, keverje simára néhány evőkanál hideg tejjel, majd keverés közben, apránként adja a forró tejhez. Így biztosan nem keletkeznek bosszantó csomók.
Híg állag: minden kóstolás után mossa le a kanalat, máskülönben a rajta maradt nyáltól folyós lesz a puding. Ennek az az oka, hogy a nyálban található amiláz emésztőenzim, amely a szervezetben a keményítő cukorrá alakításáért felelős, a pudingba kevert keményítőt is lebontja. A túl hígra sikerült pudingot krémessé varázsolhatja, ha 2 dl tejszínből vert habot forgat bele.
Bőrösödés: megakadályozhatja, ha a kiporciózott kész pudingot folpakkal letakarva hagyja hűlni.
TURBÓZZA FEL A RECEPTET!
A sima vaníliapudingból ünnepi desszertet alkothat. Öntsön szűrőbe egy üveg meggybefőttet, és fogja fel a levét. Vegyítsen el 2 ek keményítőt 1,5 ek cukorral, és keverje simára 4 ek befőttlével. A többi lét forralja fel, dolgozza bele a keményítős folyadékot, majd egyet forraljon rajta, és forgassa bele a meggyet. Felnőttek részére adhat hozzá egy kis meggylikőrt vagy -pálinkát is. Végül a pudingra kanalazott kompótot megszórhatja reszelt étcsokoládéval.
A nyers bogyós gyümölcsök közül a kevés savat tartalmazó málna, áfonya és eper illik legjobban a vaníliapudinghoz.
MENTES VÁLTOZATOK
Egyre többen küszködnek táplálkozási gondokkal, de a vaníliapudingról senkinek nem kell lemondania, mert a problémás alapanyagok helyettesítése mit sem ront az ízélményen.
Tojás nélkül: babavárás idején a biztonság kedvéért ajánlott kiiktatni a pudingból ezt a hozzávalót, mert kockázatot jelenthet a túl rövid idejű hőkezelés miatt. A tojás kiváltható habtejszínnel.
Cukor nélkül: használjon nyugodtan mézet, nyírfacukrot vagy édesítőszereket, egyik sem befolyásolja a puding állagát.
Tej nélkül: laktózérzékenység esetén a tehéntej kiváltható növényi tejekkel. Az enyhén édeskés mandulatej különösen jól passzol a vaníliapudinghoz.
FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK
Pite, lepény: finomabb és szaftosabb lesz, ha sima vaníliapudinggal megkent tésztalapon oszlatja el a gyümölcsöt.
Vajkrém: például a Duna-hullám szelethez a lehűlt pudingot keverje krémesre 20 dkg vajjal.
Pudingkrém: a túrós táska töltelékéhez keverjen krémesre 40 dkg rögös túrót 5 dl tejjel, majd vaníliapudinggal.
TÁROLÁSI TUDNIVALÓK
Hűtőben: mivel a vaníliapuding csupán rövid ideig hőkezelt tojást tartalmaz, legfeljebb 4 napig tartható el a normál hűtőtérben. Nem veszi át az idegen szagokat, ha fóliával letakarja vagy fedeles frissen tartó dobozban teszi a frigóba.
Fagyasztóban: a fedeles dobozokban adagonként lefagyasztott pudingot ne tárolja 3 hónapnál tovább. Szobahőmérsékleten kell kiolvasztani. Félig fagyosan is fogyasztható.
Borítókép: Pixabay