Büntetlen bűnözés

2019.06.28. 08:17

Így ehet tésztát hízás nélkül

Megmutatjuk, hogyan fogyaszthatja az egyik legnépszerűbb ételét úgy, hogy ne furdalja közben a lelkiismeret.

Forrás: Shutterstock

Imádjuk a tésztát. Sőt az egész világ imádja! Olcsó, hétköznapi alapanyag, gyorsan elkészíthető, ráadásul a kezdő konyhaművészek is sikert arathatnak vele. Kiváló gyors ebédnek vagy vacsorának, és persze az sem elhanyagolható érv, hogy a legtöbb gyereknél biztos befutó – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

De miért rajongunk érte mindannyian? A válasz egyszerű: a benne lévő szénhidrát biztosítja a test számára szükséges energiát, márpedig ennek hiányában fáradtság és levertség venne erőt rajtunk.

A testünk tészta fogyasztásakor boldogsághormonokat termel: amikor megeszünk egy tányér tésztát – és egyúttal nagy adag szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe –, fokozódik a szerotonin nevű hormon termelődése.

Ez elűzi az ingerültséget és megkönnyíti a stresszhelyzetek kezelését. A szerotonin tehát kulcsszerepet tölt be a lélek és a test kapcsolatában, vagyis boldogabbak és elégedettebbek leszünk, ha ügyelünk a megfelelő táplálkozásra.

Sajnos épp ez okozhat esetenként problémát: agyunk stresszhelyzetek alatt és után tésztát kíván, és mi hajlamosak vagyunk túlzásba esni.

A fölösleges táplálékot pedig zsírrétegek formájában elraktározza a szervezet… Természetesen nem kell teljes mértékben felhagyni a tésztaevéssel! Ha szeretnénk megőrizni ideális testsúlyunkat vagy épp fogyni akarunk, csak néhány alapvető étrendi szabályt kell betartanunk:

  • Minél több zöldséggel kombináljuk a tésztaételt, annál egészségesebb lesz! A jól bevált paradicsom mellett bátran használjunk kínai kelt, kelbimbót, brokkolit, bébirépát, paprikát, hagymát, zöldbabot vagy bármilyen más zöldséget!
  • A tészta sokak számára elképzelhetetlen sajt nélkül, ám a zsíros fajtákat érdemes kerülni.
  • Amennyiben fogyni szeretne, nyersen mérve 50-80 g száraztésztát fogyaszthat ebédre. Ne ijedjen meg: ha megfelelő feltéttel (például zsírszegény hús, hal), mártással (tejszínes helyett paradicsomos, pestós, joghurtos), valamint friss zöldsalátával fogyasztja, tele lesz a tányér.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!