Lakberendezés

2020.07.03. 11:02

Így alakítsa ki hálószobáját, hogy az a nyugodt pihenés helyszíne legyen

Mindenkinek szüksége van saját pihenőhelyre, ahova vissza tud vonulni egy fárasztó nap után, ahol teljesen kikapcsolódhat – írja a Lakáskultúra magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Forrás: Shutterstock

Úgy tartják, hogy a háló tervezésekor bátran „megvalósíthatjuk önmagunkat”, ennek az intim térnek a kialakításakor nem kell szabályokat követnünk, hiszen a berendezése csakis ránk tartozik – de azért nem árt néhány szempontot figyelembe venni. A szoba legyen mindenekelőtt kényelmes, komfortos és barátságos. Keverjük a stílusokat, hiszen a bútorok, tárgyak, textilek, képzőművészeti alkotások, színek mind-mind bennünket jellemeznek. Nyugodtan állítsunk egymás mellé például egy modern ágyat, egy antik komódot és egy hatvanas évekbeli lámpát – az a fontos, hogy a tér személyes legyen! Ha van rá lehetőség, a társasági zónától, a zajtól, a szagoktól – a konyhától, a nappalitól – távol alakítsa ki az intim szférát. Tökéletes megoldás, ha egy fürdőn vagy egy gardróbon át vezet az út a helyiségbe.

A háló a béke szigete, semmi keresnivalója itt az íróasztalnak, a számítógépnek, a kábeleknek.

Az ágyé a fő szerep, illetve néhány szekrény is helyet kaphat, ha külön gardróbszoba kialakítása nem megoldható. Az utóbbi évek trendjének megfelelően a hálóban is hódít a natúr fa, a nyersvászon és minden természetes anyag. A színek közül a visszafogott, neutrális árnyalatok ideálisak az alapok megteremtéséhez, arra azonban ügyeljen, hogy hideg tónusok lehetőleg ne kerüljenek ebbe a helyiségbe! Kellemes atmoszférát teremthet a törtfehérrel, a szürke meleg árnyalataival, a barnákkal és a púderszínekkel. Az így kialakított tiszta, lágy környezetbe csempészhet egy cseppnyit az élénkebb türkizből, sárgából vagy akár a feketéből. A színfoltokat tapéta vagy textilek révén juttathatja a térbe, és akár évszakonként cserélheti a kiegészítőket. A kárpitozott ágyvég, a szőnyeg, a függöny, az ágytakaró vagy a díszpárnák könnyen mozdítható elemek, így bármikor váltogathatók.

A minták tekintetében szintén a visszafogottabb motívumok ajánlottak, ám egy olyan tapéta esetében, amely csupán a fejvég mögötti falszakaszra kerül, bátran dönthet egy mozgalmasabb, markánsabb minta, élénkebb szín mellett is, hiszen nem zavarja az ágyban fekvő nyugodt pihenését.

Praktikus megoldás

  • Mivel a hálóban leginkább este tartózkodunk, nem alapvető követelmény, hogy ez a helyiség napfényes legyen, tehát nyugodtan tervezhetjük a lakás kevésbé napos oldalára.
  • Válasszunk megfelelő árnyékolókat: redőnyöket, függönyöket, hogy bármikor sötétben tudjunk pihenni. Ha elegánsabb, finomabb textíliából készülnek a függönyök, béleltessük őket black out anyaggal, így tökéletesen kizárhatjuk a fényt.
  • Ebben a helyiségben mesterséges fényekre helyezzünk nagyobb hangsúlyt! Tervezzünk logikusan, hogy könnyen használható legyen az összes lámpa! Szükség van természetesen egy általános mennyezeti fényforrásra, előnyös, ha ezt az ágyban fekve is le tudjuk kapcsolni. Jó szolgálatot tehet két, állítható fejű olvasólámpa is, és néhány helyi fényforrás. A tévé mellé helyezzünk egy gyenge fényű hangulatlámpát vagy az egyik sarokba egy állólámpát.
  • Hasznos bútordarab lehet egy fotel, mely olykor a ruhák ideiglenes elhelyezését is megoldja.
  • Ha kicsi a szoba, részesítsük előnyben a világos színeket! Válasszunk meleg árnyalatokat, például a törtfehér és a krémszínek kellemes légkört teremtenek.
  • Az ágyneműtartós ágy mindent elnyel, még a tartalék ágynemű tárolásához is tökéletes.
  • Nagyobb háló esetén bátran tervezhetjük ebbe a helyiségbe a gardróbot. Ha nem szeretnénk, hogy a szekrények látványa zavarja a hangulatos teret, egy térelválasztó fal mögé rejthetjük a ruhatároló elemeket.
  • Fontos szempont, hogy olyan anyagok vegyenek körül bennünket a hálóban, amelyeknek kellemes az érintése. Óvatosan használjunk követ, csempét vagy fémet, ezek tapintása egy hálóban túl hideg. Csak akkor ajánlott a kő- vagy kerámiaburkolat, ha padlófűtés van a helyiségben.
  • Nem kell félni a padlószőnyegtől, mert ha kevert anyagból (gyapjú és műszál vegyítésével) készült változatot veszünk, allergiásoknak sem okoz problémát; ráadásul könnyen tisztítható, és tovább fokozza a luxus érzését.
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!