„Felvonulás az életünkért”

2018.02.21. 11:53

Hollywoodi nagyágyúk támogatják a fegyveres erőszak elleni felvonulást

Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg befolyásos hollywoodi filmmogulok is támogatják a floridai diákok által a fegyvertartás szigorításáért szervezett márciusi felvonulást.

Steven Spielberg and wife Kate Capshaw arrive at the 75th Annual Golden Globe Awards, Golden Globes, at Hotel Beverly Hilton in Beverly Hills, Los Angeles, USA, on 07 January 2018. Photo: Hubert Boesl · NO WIRE SERVICE · Photo: Hubert Boesl/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Hubert Boesl

Spielberg és felesége, Kate Capshaw kedden a George és Amal Clooney házaspár bejelentését követően ajánlotta fel, hogy csatlakozva kezdeményezésükhöz ugyancsak félmillió dollárt (127 millió forintot) adományoznak a diákoknak a tüntetés szervezésére.

„Az ifjú diákok Floridában és most már országszerte bizonyították vezetői rátermettségüket”

- hangsúlyozta az Oscar-díjas rendező, hozzátette, hogy feleségével együtt üdvözlik a diákok mozgalmát.

Jeffrey Katzenberg és felesége, Marilyn is közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Clooneyék példáját követve szintén félmillió dollárral állnak a March for Our Lives (Felvonulás az életünkért) elnevezésű felvonulás mögé.

„Marilyn és én büszkén tartunk a floridai Parkland bátor ifjú vezetőivel, akik fájdalmukat és gyászukat tettekre váltották” – fogalmazott a veterán stúdiófőnök.

Oprah Winfrey szintén félmillió dollárral járul hozzá a felvonulás sikeréhez. „George és Amal, nem is tudnék jobban egyetérteni veletek. Csatlakozom hozzátok, és 500 ezer dollárt adományozok a March for Our Lives számára” – írta Twitter-üzenetében megjegyezve, hogy a diákok szervezkedése a hatvanas évekbeli Freedom Riders-mozgalomra emlékezteti, amely világgá kiáltotta, hogy „elegük van, és végre hallatni akarják a hangjukat”.

A 17 halálos áldozattal járó floridai iskolai lövöldözés után számos csoport szólította utcai demonstrációra az embereket, hogy támogassák a fegyveres erőszak elleni fellépést.

A March for Our Lives esemény szervezői vasárnap jelentették be, hogy márciusra felvonulást szerveznek Washingtonba a fegyvertartás szigorításáért és a biztonságos iskolákért.

„Eggyel se többet. Nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen további gyereket is lelőjenek az iskolában. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb tanárnak kelljen úgy döntenie, hogy a tüzelő fegyver elé ugrik, hogy diákjait mentse. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb családnak kelljen egy hívásra vagy SMS-re várnia, ami sohasem érkezik meg” – írták a közleményben, amelyben hangsúlyozták, hogy az iskolák nem biztonságosak, és semmi sem lehet fontosabb annál, minthogy a gyerekek és tanárok életét megmentsék.

A washingtoni felvonulás csak egyike a diákok által Amerika-szerte szervezett megmozdulásoknak. A diákok mozgalmát olyan sztárok is támogatják, mint Justin Bieber, Lady Gaga és Cher.

Borítókép: Steven Spielberg és felesége Kate Chapsaw a 75. Golden Globe-on januárban.

AFP / DPA / Hubert Boesl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!