Tiszta utca, rendes ház

2018.12.11. 16:21

Hogy szépítsük otthonunkat karácsony előtt?

Az ünnepeket megelőző időszak amilyen szép, olyannyira stresszes tud lenni. Nem csak a készülődés miatt, hanem mert sokszor ilyenkor derül ki, mennyi felesleges holmi van otthon. A nagy kérdés az, hogy mihez kezdjünk ezekkel.

Több megoldási lehetőség van arra, hogy a feleslegessé vált, felhalmozódott tárgyainkat okosan hasznosítsuk: eladhatjuk, elajándékozhatjuk vagy egyszerűen kidobhatjuk azokat, amik már nem kellenek – foglalja össze a csalad.hu, amely praktikus tanácsokat is hoz cikkében arra vonatkozóan, hol számíthatunk a lakásban útbaeső kacatokra, és milyen érdemesebb sorsot szánhatunk nekik. A portál emlékeztet arra is, hogy nagyon fontos, hogy ne ajándékozzunk el olyasmit például jótékony célra, amit inkább már kidobnánk, mert a jótékonykodás nem a szemetes alternatívája.

Ünnepi díszítések

A feleslegessé vált, törött vagy egyszerűen csak nem használt ünnepi dekorációk ideális első lépést jelentenek a rendrakás terén. Nyilván akadnak köztük olyanok, melyek valamiért fontosak (például az a sajátosan kinéző hóember, amit még általános iskola első osztályában készítettünk), ezeket úgysem dobjuk ki, de akadnak olyanok is, amelyeket csak évek óta tologatunk jobbra-balra, de nem kerülnek fel a fára.

Menjünk szépen végig a fényeken, a girlandokon, az évek óta porosodó külső dekorációkon, a régi, valamilyen felfoghatatlan oknál fogva (jó lesz az még valamire!) félretett csomagolópapírokon, a tavalyi üdvözlőkártyákon, és még sorolhatnánk hosszan – és szabaduljunk meg tőlük!

Fotó: Shutterstock

Konyha

A konyha és az étkező a legfontosabb csatatér az ünnepi időszakban, tehát minél hamarabb rendet rakunk, annál könnyebb dolgunk lesz.

Még az is lehet, hogy segít ép ésszel átvészelni a rengeteg sütés-főzést.

Menniük kell a már régóta nem használt terítékeknek, szalvétáknak, a lejárt tisztítószereknek, a használhatatlan fűszereknek (noha attól, hogy valaminek lejárt a szavatossága még nem biztos, hogy kukában a helye), a jó eséllyel felhasználatlan konzerveknek (ezek mehetnek jótékony célra), és persze essünk neki a fagyasztónak is, amiben valószínűleg találunk majd őskori leleteket.

Gyermekszoba

A gyermekek szobája kényes kérdés, hiszen minden bizonnyal ragaszkodni fognak olyan játékokhoz, könyvekhez, amelyeket már évek óta a kezükbe sem vettek. Ezek között nyilván akad olyan, ami olyan érzelmi értéket képvisel számukra, hogy érinthetetlen, de rengeteg olyan is, amit simán el lehet ajándékozni. A könyvek jellemzően ilyen tárgyak.

A gyermekruhák között is akadhat olyan, amit már kinőttek, de még bőven használhatók, ezek is mehetnek vagy ismerős, kisebb gyermekeknek, vagy jótékony célra.

Mindkét esetben alapszabály, hogy fel kell tenni a kérdést: mi még ráadnánk-e a gyermekünkre. Ha a válasz igen, akkor mehet jótékony célra.

Fotó: Shutterstock

Nappali

Mivel a legtöbb otthonban a nappaliban áll a karácsonyfa és az ünnepi vendégjárás is oda összpontosul, kulcskérdés, hogy rendet rakjunk és azt megpróbáljuk fenn is tartani. (Utóbbi a nehezebb.)

Ennek érdekében

mennie kell sok mindennek, a dohányzóasztal alsó felében megbúvó, egyéves magazinoktól kezdve a furcsa módon odakerült számlakivonatokon át a régi távirányítókig.

Mindez persze csak rövid ízelítő volt, a kulcskérdés pedig nem is a rajtaütésszerű elpakolás, hanem aztán a rend fenntartása. Az újévben is…

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!