Állattartás

2019.03.02. 13:52

Gyerek mellé kutyát-macskát?

A család életét jelentősen megváltoztatja, ugyanakkor élményekkel és őszinte szeretettel gazdagítja egy kiskedvenc.

Minden gyermeknek nagy vágya egy kisállat, ám az állattartásról szóló döntést a szülőnek kell meghoznia. Nehéz is ellenállni akkor, amikor vágyakozó tekintettel néz ránk a gyermek, ennek ellenére érdemes jól átgondolni, hogy változtathatja meg a család életét egy új jövevény akár a költségvetés, az időbeosztás vagy a megnövekvő felelősség felől szemlélve a helyzetet – hívja fel a figyelmet a csalad.hu cikke.

A szülőé a döntés

Gyermekpszichológusok egyöntetű véleménye, hogy az állattartás pozitív hatással van a kicsik személyiségfejlődésére. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy egy óvodás- vagy kisiskolás korú gyermektől nem várható el, hogy tisztában legyen azzal, mivel jár egy állat gondozása. Így a döntés és a valódi felelősség mindenképpen a szülőé – mutat rá az írás.

Van, amikor kódolt az allergia

Mint a cikk arra felhívja a figyelmet: még megfelelő körültekintés mellett is kiderülhet, hogy valamelyik családtag allergiás az állatszőrre. A gyermekek immunrendszere fokozatosan alakul ki, így 2-3 éves korig fogékonyak a fertőzésekre, 12 éves korukra érik el a felnőttkorra jellemző immunitást. Azzal számolni kell, hogy a kisgyermekek mindent megfognak, megsimogatnak, kezüket pedig kézmosás nélkül veszik a szájukba. Az állatoknak nemcsak a szőre, de a nyála, a váladékai, és az ürüléke is betegségeket okozhat, allergiás reakciót válthat ki. Egyelőre nem támasztják alá tudományos kutatások, hogy azok, akik kisgyermekként egy háztartásban éltek egy macskával, kutyával, vagy más kisállattal, ellenállóbbak az asztmás tünetek kialakulásával szemben. Ha az egyik szülő allergiás, akkor 40 százalék, ha mindkét szülő allergiás, akkor 60-80 százalék az esély arra, hogy gyermekük is allergiás lesz.

Kóstoló a kutya vacsorájából

Az állatok többféle betegséget terjeszthetnek anélkül, hogy ők maguk betegek lennének. A legnagyobb veszélyforrást az olyan esetek jelentik, amikor a gyermek kapcsolatba kerül az állat székletével, vagy szőrével. Például beletúr a macskaalomba, megnyalja a kutyát, de elég lehet egy óvatlan pillanat és megkóstolja a kutya vacsoráját is. Ezekben az esetekben azonnal meg kell mosni a gyermek kezét, ki kell öblíteni a száját, és szükség lehet egy ruhacserére is.

Védelem, minőségi táplálék

A családi kedvencek egészségi állapotára persze nem csak akkor kell figyelni, ha kisgyermek közelében élnek. Minőségi etetésre, orvosi vizsgálatokra, féregtelenítésre és külső élősködők elleni kezelésre a cicáknak ugyanúgy szükségük van, mint a kutyáknak vagy más házi kedvencnek. 2010 óta Magyarországon kötelező a kutyák egyedi azonosítása, vagyis a mikrochip beültetés.

Erősen ajánlott az ivartalanítás

Rengeteg gazdátlan állat kóborol, a menhelyek befogadó képessége pedig korlátozott. Ezt legjobban és legbiztonságosabban az ivartalanítással lehet csökkenteni. Állatorvosok igyekeznek eloszlatni azt a tévhitet, hogy a kutyáknak, macskáknak egyszer elleniük kell. Az ivartalanítás nyugodtabbá, kezelhetőbbé teszi az állatokat, és sok betegség megelőzésében is segíthet. Az időben elvégzett műtéttel mindenki csak nyerhet.

Stresszoldó és felelősségvállalásra, empátiára tanít

Azok a gyermekek, akiknek van háziállatuk, gondoskodóbbak, a „kedvenc” ugyanis kialakítja bennük a felelősségvállalást is. Megtanítja őket az érzelmi azonosulásra, de vissza is kapják a pozitív érzelmeket, hiszen az állatok akkor is örülnek kis gazdájuknak, ha rossz jegyet kaptak, vagy nem értek haza a megbeszélt időre. Fejlődik a gyermekek empátiás készsége is, hiszen a szeretett állattal való kapcsolattartásban kevés szerep jut a verbális kommunikációnak. A kutya nem mondja el, ha szomorú, vagy fájdalmai vannak, de ezeknek testi jelét egy jó gazdi azonnal észreveszi.

Ha felelősségteljes döntés után végül kisállat kerül a családba, garantált a rengeteg élmény, az őszinte barátság és a szeretet – zárja cikkét a csalad.hu.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!