az óceánok világnapja

2019.06.07. 10:40

Hiába vannak távol, létünk függ a nagy vizektől

Még ha Magyarországtól távol is vannak a tengerek, mindannyiunk léte alapvetően függ az óceánoktól és azok egészségétől. Június 8-a az óceánok világnapja.

Life is abundant in the Sada pass of the Mayotte lagoon.. Biosphoto / Gabriel Barathieu

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Gabriel Barathieu

Ezek a hatalmas vízfelületek a Föld felszínének 70%-át teszik ki, az általunk belélegzett oxigén felét termelik és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik – írja a csalad.hu.

Az élőhelyek 95%-a a tengerekhez kötődik, és 2 millió fajnak adnak otthont.

Ez a kimeríthetetlennek tűnő erőforrás veszélyben van – mindannyiunk érdeke és felelőssége, hogy ezen változtassunk.

A tengeri gerinces fajok populációi 1970 és 2012 között 49%-kal zsugorodtak.

A legdrasztikusabb csökkenés az 1970-es években, egészen a ’80-as évek derekáig ment végbe, amikor jelentős mértékben megindult a globális túlhalászat. Az elmúlt időszakban a trópusi és szubtrópusi területeket érintette leginkább a biológiai sokféleség pusztulása.

A korallok az egészséges tengerek elengedhetetlen alkotóelemei. Globálisan hozzávetőlegesen 850 millió ember él a korallzátonyok 100 km-es közelében, és jólétüket számos módon befolyásolja mindaz, amit ezek az érzékeny élőhelyek nyújtanak.

„A korallzátonyok az óceán felszínének kevesebb mint 0,1%-át teszik ki, azonban a tengeri fajok 25%-a függ tőlük.

Remek táplálkozó- és szaporodóhelyet biztosítanak, ezzel hozzájárulnak a tengeri ökoszisztémák egészséges működéséhez. A korallok 50%-át azonban már elveszítettük, és ha így folytatjuk, akkor néhány évtizeden belül a kihalás szélére juthatnak” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

„Ha a globális felmelegedés mértékét sikerül 1,5 Celsius fok alatt tartani, akkor is 70-90%-ukat elveszítjük, de ha 2 fokos lesz a felmelegedés küszöbértéke, akkor jó eséllyel teljesen kipusztulnak a korallok, ami tömeges kihaláshoz vezet”

– figyelmeztetett a szakember.

A korallokra a WWF Magyarország és a White Rabbit reklámügynökség közös kampánya is ráirányította a figyelmet. Az élő korall nevet viselő színt választotta a 2020-as év színének a Pantone Színintézet. Ez a szín ihlette a WWF kampányát, amely a korallok jövőjét boncolgató fiktív vízióval próbálja felhívni a figyelmet ennek a különleges tengeri élőlénynek a veszélyeztetettségére.

A munka olyan színvonalas elismeréseket zsebelt be az elmúlt hónapokban, mint a Wood Pencil a D&AD nemzetközi reklámversenyen, 3 bronzdíj az ADC Global megmérettetésén, vagy a Communication Arts elismerése első magyar nyertesként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!