Izmok

2019.10.28. 10:14

Hét hasznos tanács kezdő testépítőknek

Az izomtömeg lassan növekszik, de aki megfogadja az alábbi tanácsokat, annak összejöhet a kívánt eredmény.

Forrás: Shutterstock

Senki sem lesz néhány edzés után olyan izmos, mint Arnold Schwarzenegger. Az izomtömeg lassan növekszik, nem várható javulás egy éjszaka alatt. De aki megfogadja az alábbi tanácsokat, annak összejöhet a kívánt eredmény írja a csupasport.hu.

1. Ragaszkodjunk a programhoz!

Nem szabad csak úgy lejárni az edzőterembe és azt tenni, amihez éppen kedvünk van. Kérjünk meg egy személyi edzőt vagy egy haladó testépítőt, hogy állítson össze egy edzésprogramot a pontos feladatokkal, súlyokkal, ismétlésszámmal. Az edzésprogramot pedig szigorúan tartsuk be.

2. Nem kell mindennap edzeni!

Hetente 3-4 edzést végezzünk, kezdőként nem szükséges gyakrabban tréningezni. A hét többi napját fordítsuk pihenésre, regenerálódásra.

3. Dolgozzunk minden izomcsoporttal!

Az edzőteremben töltött túl sok edzés nem feltétlenül segít az izomtömeg növelésében, de a túl kevés tréning sem. Minden izomcsoportot legalább hetente egyszer dolgoztassunk meg.

4. Fokozatosan növeljük a súlyokat!

Noha már az első edzéseken nagy a kísértés, hogy mekkora súlyt bírunk felemelni, ne erőltessük meg magunkat nagy súlyokkal. Tanuljuk meg először helyesen kivitelezni a gyakorlatokat, a súlyokat pedig kéthetente növeljük. Ha pedig elértük a nagy súlyokat, a hátat óvandó használjunk súlyemelőövet. Lehet, hogy most nincs hátproblémánk, de az öv használatával elkerülheti, hogy később legyen.

5. Érdemes sok fehérjét enni!

Az izomépítéshez elengedhetetlen a fehérje. A legtöbb szakértő testsúlykilogramm/1 gramm fehérjebevitelt javasol. A csirke, a hal, a tojás, a tejtermékek, zöldségek, diófélék fehérjében gazdagok. Ha gondot okoz, hogy ezekből sokat együnk, használjunk proteintartalmú étrend-kiegészítőket.

6. Étkezzünk kalóriadúsan!

Az izomépítéshez több kalóriát kell fogyasztani, mint amennyit elégetünk. Viszont kerüljük az egészségtelen ételeket. Komplex szénhidrátokat, egészséges zsírokat fogyasszunk. Naponta 4-5 étkezést iktassunk be.

7. Éljünk úgy, mint egy sportoló!

Az edzések és az étrend betartása mellett éljünk egészségesen! Kerüljük a dohányzást, az alkoholfogyasztást. Mindig fordítsunk időt az elegendő alvásra, legalább 8-9 órát pihenjünk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!