Hallgassa élőben!
Fotó: pixabay.com

A fogak helyes ápolásáról bővebben

A helyes fogápolással kezdődik az egészség és ez az egyik alapja a közösségben való létezésnek. Gondolj bele, mekkora „örömöt” jelent, ha valaki büdös szájjal beszél hozzád!

Az egészség is a szájjal kezdődik – egy szuvas fog valódi baktériumgyár, ahonnan a torokba, emésztőrendszerbe juthatnak a rosszindulatú mikrobák.

A fogak helyes ápolása mindenkinek fontos

Habár tele az internet olyan cikkekkel, amelyek a legújabb fogkrémeket, fogkeféket reklámozzák és a rendszeres orvosi vizsgálatot hangsúlyozzák. Ugyanakkor a fogorvosnál tett látogatás még így is a legtöbb embert rettegésben tartja.

Sosem lehet tudni, hogy a következő alkalommal hány szuvas fogat talál majd, a gyökérkezelés rémképei pedig szinte mindenkiben élénken élnek.

Arról már kevesebb szó esik, hogy miként lehet ezeket a kezeléseket elkerülni és elérni azt, hogy az orvos elégedetten állapíts meg: minden rendben. A termékek hatalmas kavalkádjában pedig igazán nehéz a döntés, hogy vajon melyikre is lesz szükségünk igazán. Cikkünk ebben segít eligazodni.

Milyen a jó fogkefe?

Nem titok, hogy a túl kemény sörtés, legyenek azok bármilyen színesek és csillogóak, nem tesznek túl jót sem a fogaknak, sem pedig az ínynek. Az ilyen darabok használatának gyakori eredménye a fájdalmas, vérző fogíny és idővel a fogzománc kopása.

Helyettük célszerűbb a puha, hajlékony típust választani, amelyek gyengéden távolítják el a lepedéket a fogakról és nem károsítják a szájat. Egy jó fogkrémmel párban hosszú távon sokkal jobb eredmények érhetők el.

Fogmosásnál mindig célszerű ügyelni arra, hogy a fogakat alaposan, több irányból is megtisztítsuk

A céltalan sikálással szemben sokkal hatékonyabb, ha gyengéd körkörös mozdulatokkal tisztítjuk meg őket lehetőség szerint naponta legalább kétszer.

Emellett kiemelt jelentősége van annak is, hogy a fogmosás után alaposan kiöblítsük a fogkrémet a szájból. Ebben az öblögetés mellett sokat segíthet egy jó minőségű szájzuhany.

Milyen a jó szájzuhany?

Ez az eszköz önmagában nem képes helyettesíteni a fogkefét, viszont a használatával jóval több szennyeződést távolíthatunk el, és a fogkrém maradékától is könnyedén megszabadulhatunk.

Az alapos tisztítás után javasolt még a szájvíz használata is

Habár szintén egy fontos és hathatós kellékről van szó, még mindig sokan kihagyják ezt a lépést. Ugyanakkor jó, ha emlékszünk arra, hogy lepedék és szennyeződések a száj többi részén is találhatók, amiket fontos eltávolítani, ha szeretnénk elkerülni a különféle fertőzéseket és gyulladásos betegségeket.

A használata ráadásul pofonegyszerű! A szájvizet közvetlenül a szájba kell önteni, majd legalább fél percig öblögetni vele. A folyamatot követően csak ki kell köpni. Ha pedig az utána visszamaradó íztől szeretnénk megszabadulni, elegendő vízzel kiöblíteni a szájüreget.

Az egész folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe

Igazán nem nagy ár a száj és a fogak egészségéért cserébe. Miért hagynánk hát veszni egy ilyen lehetőséget, ha cserébe később a fogorvosi látogatásokat is megúszhatjuk majd ugyanilyen, néhány perces procedúrával, amiről aztán mosolyogva távozhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy a gondos és alapos tisztítással gondoskodhatunk a szép, fehér fogsorról is. Ez pedig azt jelenti, hogy megspórolhatjuk a költséges és időigényes fogfehérítést, ami a kor előrehaladtával könnyen szükségessé válhat a fogzománc elszíneződésével.

Persze, ha ennél is alaposabban meg akarod ismerni a szájhigiéniát, akkor a megfelelő fogápolásról rengeteget tudhatsz meg az olyan weboldalakon, mint a profimed.hu.

 

Fotó: pixabay.com

 

Hozzászólások

nem csoda
Teljesen odavannak a rajongók Majka feleségének bikinis fotójáért
Nyitás / 5 órája
A gyerekek nagyon nagy része megjelent az iskolákban
Újraindult az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a jelenléti nevelés, oktatás.
Gyász
"Úgy mentél el, ahogyan éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk és apósom NAGY GYÖRGY GERGELY kecskeméti lakos, életének 73. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 26-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÓZSEFNÉ Tóth Veronika városföldi lakos, 75 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 22-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MIKLÓS CSABA kecskeméti lakos, 77 éves korában, 2021. március 26-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 21-én, szerdán 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PROHÁSZKA GYULÁNÉ Erschen Klára kecskeméti lakos, életének 88. évében, 2021. március 29-én elhunyt. Végső búcsút 2021. április 20-án, 14.00 órakor veszünk Tőle a kecskeméti Köztemetőben. Emlékét őrzik: a Bocskai utcai Lakóközösség, volt iskolatársak, munkatársak.
"Olyan gyorsan mentél el tőlünk, még búcsúra sem volt időnk. Fájdalmat itt hagytad nekünk, míg élünk, emléked őrzi szívünk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DUDÁS LÁSZLÓNÉ Gál Olga Piroska kecskeméti lakos, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 21-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy POGÁNY LÁSZLÓNÉ Szerdahelyi Gizella kecskeméti lakos, 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 20-án, 15.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik KARDOS JÁNOSNÉ Gulyás Erzsébet (volt Pajkó Györgyné) temetésén megjelentek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédikénk, keresztanyánk KAKULYA AMBRUSNÉ Kiss Lídia 2021. március 27-én 91 éves korában, betegségben elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. április 21-én, 11.45 órakor református szertartás szerint a kecskeméti Köztemetőben helyeztetjük örök nyugalomra. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük és ezúton mondunk köszönetet azoknak, akik édesanyánkat elkísérik utolsó útjára. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk azokkal akik ismerték és szerették, hogy KRIZSÁN JÓZSEF 2021. március 18-án, életének 66. évében elhunyt. Szerettünktől 2021. április 20-án, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben veszünk örök búcsút. Drága emléke örökre szívünkben él! Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KÉRI ISTVÁNNÉ Francia-Kiss Laura Lenke 2021. március 29-én, életének 94. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése 2021. április 19-én hétfőn, 15.00 órakor lesz római katolikus gyászszertartás szerint a kecskeméti Köztemetőben. Emlékét szeretettel őrizzük! A gyászoló család.
Búcsúztam volna toletek, de erom nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..." Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sólyom Károly 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021.04.19-én 15 45 órakor lesz a Kecskeméti köztemetőben. A gyászoló család
"Olyan gyorsan mentél el tőlünk, még búcsúra sem volt időnk. Fájdalmat itt hagytad nekünk, míg élünk, emléked őrzi szívünk." Megrendülten tudatjuk, hogy szeretett Édesanyám, nagymamánk MARKÓ ISTVÁNNÉ Pataki Mária kecskeméti lakos, életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. április 16-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család. "Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz. Örökké szívünkben tart a szeretet, és az emlékezés."
„Hiába ültetünk sírodra virágot, eltemettünk ide egy egész világot.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk RESZELI-SOÓS ANDRÁSNÉ Egyedi Rita 2021. március 25-én életének 54. évében távozott közülünk. Utolsó útjára a kecskeméti Köztemetőben kísérhetik el mindazok, akik részt vesznek a 2021. április 16-án, 15.00 órakor kezdődő temetésén. Drága emléke szívünkben él! Gyászoló gyermekei.
A boldog feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették , hogy TÚRI JÓZSEFNÉ Rozsi Anna Terézia életének 82. évében elhunyt. Utolsó földi útjára 2021. április 15-én, csütörtökön 10.45 órai kezdettel kísérjük a római katolikus egyház szertartása szerint a kecskeméti Köztemetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük! A Gyászoló Család és a Kecskeméti Református Egyházközség.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÁNOS helvéciai lakos, 49 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 15-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Búcsúztam volna Tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FRANCIA-KIS JÁNOSNÉ Máté Julianna Anna a Konzervgyár nyugdíjasa kecskeméti lakos, életének 82. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. április 16-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÓDOGH ISTVÁNNÉ Kövecses Erzsébet ágasegyházi lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 16-án, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz mint a csillagok." Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk HALÁSZ ISTVÁN SÁNDOR életének 78. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. április 15-én, 14.00 órakor lesz az orgoványi katolikus temetőben. A gyászoló család.
"Szomorú az út, mely a sírodhoz vezet, megpihent a Te jóságos szíved. A szív egyet dobbant, s megállt távozásod sosem lesz emlék csupán. Bennünk örökké élsz egy életen át, s odafentről vigyázol reánk." FARKAS ISTVÁN halálának 3. évfordulójára emlékezik felesége, lányai, vejei, unokái, dédunokái.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RÓBERT GÁBOR zenepedagógus, nyugalmazott főiskolai docens március 29. napján, életének 84. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Felejthetetlen halottunktól május 19-én, 11.00 órakor az Óbudai temetőben veszünk végső búcsút és helyezzük örök nyugalomra. Drága emlékét szívünkben őrizzük! A gyászoló család. A temető címe: 1037 Budapest, Bécsi út 365-371.
nemzetközi mezőny / 7 órája
Elindult a nevezés a Brillante párlatversenyre
kultúra / 7 órája
Nagyon sokan veszik igénybe a megyei könyvtár Ablak-kölcsönzőjét
Sebestyén Hajnalka
galériával / 7 órája
Önkéntesek gyomlálták ki a kecskeméti Rózsakertet
Hraskó István
Székely petíció / 7 órája
Varga Judit: csodát értünk el Európában
Kötelező karantén / 7 órája
Dárdai Pál: nem sírok, nem panaszkodok
határvédelem / 7 órája
Megyénkben harminchat határsértőt tartóztattak fel a rendőrök
baon.hu