még nem az igazi

2020.01.08. 18:29

Helyenként hártyás jég van a Balatonon, de nappal elolvad

Néhány területen, kisebb öblökben alakult kis vékony jégréteg, ami alkalmatlan arra, hogy rálépjünk. Siófokon nappal hártyás jeget is csak nehezen lehet találni, az előrejelzések szerint jövő héten várható némi lehűlés.

Fotó: Krausz Andrea

Bár kedden reggel még néhányan jeges fotókat posztoltak a közösségi oldalakon, szerda délutánra már alig maradt valami a jégrétegből – írja a LikeBalaton. Január 8-án, 14 órakor vízben pihenő hattyúkat és sétálgató sirályokat videóztak a siófoki Aranyparton, ahol +3 fokot mutatott a hőmérő.

A siófoki kikötőbe többen azért érkeztek, hogy megnézzék, valóban befagyott-e a Balaton, de csalódniuk kellett, mivel a víz nem állt be. Ezúttal is sokan etették a madarakat a parton.

„Volt némi jég kedden, de délután feltámadt a szél, és összetörte” – mondta Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetője. – „Lehűlt a víz, az éjszakai mínuszok miatt hajnalra behártyásodik, de nappal felszakad a jég. Ez a játék várható az elkövetkező napokban is, ez még nem az igazi jég. Az öblökben és a kikötőkben, a szélcsendesebb területeken áll össze a jég a leghamarabb, de sehol sincs olyan állapotban, hogy rá lehessen menni. A jövő héten várható némi lehűlés” – emelte ki Horváth Ákos.

A következő napokban még fagypont alatt lesz az éjszakai hőmérséklet a Balatonnál, a hétvégén nappal +5 fok várható. A Balaton egyébként így is gyönyörű, aki jeget szeretne látni, az keresse fel a balatoni korcsolyapályákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!