Vigyázat, a fal frissen mázolva!

2020.05.06. 10:57

Ha nem akarja szakemberre bízni – hasznos tippek a lakásfestéshez

Évek óta halogatja a festést, hogy megússza a felfordulást? Segítünk, hogy gyorsabban végezzen, és gyönyörű legyen az otthona.

Forrás: Shutterstock

Még ha nem is az egész házat, csak egy-egy helyiséget színez újra, akkor sem kis feladat, de érdemes rászánnia magát. Főleg most, hogy mindenki az ideje nagy részét otthon, a négy fal között tölti. Nézzük, hogyan fogjon hozzá! írja a Lakáskultúra magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Mielőtt elkezdené a munkát, terítsen a padlóra műanyag takarófóliát, és feszesen, hézag nélkül rögzítse azt a szegélylécekhez és a küszöbökhöz.

Ragasztás

Az ajtó- és ablakkereteket, a lábazati szegélyléceket és az eltérő színű felületek találkozását ragassza le festőszalaggal, amit a munka végeztével könnyedén le tud majd húzni. Szerelje le vagy maszkolószalaggal ragassza le a villanykapcsolókat, konnektorokat.

Tisztítás

A felületi szennyeződéseket dörzsölje le enyhén nedves törlőkendővel, a penészfoltokat tüntesse el ecetes vízbe mártott szivaccsal vagy penészeltávolító folyadékkal.

Kiegyenlítés

A repedéseket tisztítsa ki spaklival. Ezután kefével portalanítsa, majd enyhén nedvesítse be a mélyedéseket, és töltse ki hézagolómasszával. Ugyanígy egyenlítse ki a szegek, tiplik helyét is.

Glettelés

Első lépésként javítsa ki a fal hibáit. Kaparja le a málló vakolatot és a pergő festést, egészen a szilárd rétegig. Kefélje le a port, nedvesítse be a felületet, és simítson rá gyorsan kötő gipszet vagy gipszalapú vakolatjavítót. Száradás után finom dörzspapírral csiszolja simára.

Alapozás

A glettelést, csiszolást, portalanítást követően alapozás ajánlott, ezután következhet a falfestés. A mélyalapozó fixálja a falat, meggátolja a foltosodást, és a festék is jobban megtapad majd rajta.

Festés

A festést mindig a mennyezettel kezdje, utána térjen rá az oldalfalakra. Az egy termékcsaládba tartozó festékek általában jól keverhetők egymással, de okvetlenül figyeljen oda a gyártó utasításaira.

Vegye figyelembe, hogy száradás után, illetve a lakásban uralkodó fényviszonyok miatt másképpen mutat az adott szín, mint a dobozon vagy a színkártyán. Végezzen próbafestést egy kisebb részen, így még időben alakíthat az árnyalaton. Előre kevert, egyrétegű színes beltéri falfestékekhez minden esetben rövid szőrű hengert vásároljon. A hosszú szőrű henger sok festéket szív magába, nehéz vele dolgozni, ami a végeredményt igencsak befolyásolja, ráadásul a festék is igen gyorsan fogy majd.

A hígítás tekintetében mindig tartsa be a gyártó utasításait!

Figyeljen oda, mert kétszer ugyanazt az árnyalatot igen nehéz előállítani, ezért gondosan számolja ki a szükséges mennyiséget. Sőt, inkább többet keverjen be, hogy egy-egy javításra el tudjon tenni belőle.

Bevethet színezőpasztákat is, ezekkel közép-pasztellárnyalatig tud színezni.

Ma már létezik egyrétegű, csepegésmentes, formaldehidmentes, extra fedőképességű falfesték is. Ilyennel nemcsak időt és energiát, de pénzt is spórolhat, hisz tulajdonságaiknak köszönhetően nem kell tartani a festékszagtól vagy a csepegéstől.

Melyiket válassza?

  • Henger: A rövid szálú hengerek a sima, a hosszú szálúak a durva, egyenetlen felületekhez ideálisak. A legegyenletesebben gyapjúhengerrel lehet felhordani a festéket. A nagy felületeket széles hengerrel tudja a leggyorsabban lefesteni – ám ezek a beléjük ivódó festék miatt egyre nehezebbnek tűnnek. Egy kisebb méretű hengerrel lassabb, de kevésbé fárasztó a munka. Fontos, hogy az eszköz ne legyen nagyobb a festékesedénynél, illetve a festéklehúzó rácsnál. A teleszkópos nyél megkönnyíti a mennyezet és a magas falak lekenését.
  • Ecset: A nagyobb felületekhez rövid nyelű, szélesebb lapos, a sarkokhoz és a szélekhez keskenyebb ecset való. A pemzlin nem érdemes spórolni, a jó minőségű eszköznek sűrű, hosszú, stabilan rögzített és elvékonyodó végű, lehetőleg természetes sörtéje van.
  • Nem árt egy kis matematika, mielőtt nekiesünk a munka dandárjának

    Általánosságban elmondható, 7-8 négyzetméter falfelület 1 liter festéket igényel, ám ez csak egy réteget jelent, tehát a kapott eredményt még szoroznunk kell a rétegek számával. Szerencsére megkönnyíti a dolgunkat a festék csomagolása, amelyen feltüntetik az anyagszükségletet, de a boltban is szívesen segítenek, ha ott kevertetjük ki az árnyalatot. Nyugodtan kérjünk tanácsot, kérdezzük meg, hogy az adott típus két vagy három rétegben fed-e majd szépen. Ha a felületen nincsenek durva hibák, glettanyagból egy helyiségben általában 1-2 kilogramm elegendő, de ezzel kapcsolatban is célszerű szakemberrel konzultálni.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!