Péterfillérek

2019.06.29. 22:05

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a templomokban

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. A felajánlott adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata.

Nagykáta, 2019. május 17. Résztvevõk a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén a nagykátai római katolikus templomban 2019. május 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A péterfillérek gyűjtését minden évben Szent Péter és Pál apostolok június 29-i ünnepe utáni vasárnap tartják. Tavaly a magyarországi katolikus templomokban közel 62 millió forintnyi adomány gyűlt össze – olvasható a közleményben.

A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással és postai csekken is lehet támogatni.

A péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban általánossá vált a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt.

A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává lett. Ekkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget.

Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a kommunizmus ideje alatt szünetelő gyűjtés.

Borítókép: Szentmise a nagykátai katolikus templomban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!