Irány Franciaország!

2019.02.27. 13:20

Fedezze fel a Loire menti kastélyok csodálatos világát!

Ebben a mesebeli épületeiről közismert, a turisták által oly kedvelt folyóvölgyben találkozik az építészet, a kultúra és a romantika.

Tourists visit the garden of Villandry's chateau taken on August 24, 2010 in Villandry, central France. The chateau of Villandry was built in 1536, the last large chateau to be built on the banks of the Loire river during the Renaissance. AFP PHOTO/ALAIN JOCARD (Photo by ALAIN JOCARD / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Alain Jocard

Tartson velünk a Fanny magazin és a Vasárnap Reggel összeállításának köszönhetően, és kukkantson be néhány kastélyba a franciaországi Loire folyó völgyében!

A leghíresebb

Ha a régió legjelentősebb városából, Orléans-ból indul, ott elsőként a Jeanne d’Arc életét bemutató emlékházat érdemes megtekintenie. A település persze még számos más látnivalót is tartogat, de ha az a cél, hogy megnézze a legszebb kastélyokat a környéken, akkor haladjon tovább az autóval alig egyórányira található Chambordba, amelynek a közelében az egyik leghíresebb Loire-völgyi kastély is áll. Az épületet, amelyet reneszánsz mesterműként szoktak emlegetni, egy Párizs-méretű nemzeti park veszi körül. Tegyen itt egy sétát, vagy járja körbe kerékpárral, így biztosan nem zavarja meg a terület gazdag élővilágát! A több mint négyszáz szobás chambordi kastélyban kiállításokat és koncerteket egyaránt szerveznek.

Több mint 400 szobája van Chambord kastélyának
Fotó: Soberka Richard / Hemis / AFP

Még mindig lakják...

Innen húszpercnyire érdemes meglesnie Cheverny mind a mai napig használt vadászkastélyát. A mértani pontossággal megtervezett 17. századi épület tökéletesen szimmetrikus, a homlokzatát pedig olyan fehér kövek díszítik, amelyeket a közeli bányából hoztak. Az épület látogatható, amikor a ház ura és annak családja épp távol van.

Cheverny kastélyának fegyverszobája
Fotó: Isabelle Boitet / Photononstop / AFP

A hölgyek kastélya

Továbbhaladva a Loire mellékfolyója, a Cher mellett álló csodálatos épülethez, a Chenonceau-i kastélyhoz jut. Az impozáns alkotást hölgyek kastélyának is nevezik, mivel története során hat befolyásos asszony, többek között Medici Katalin élt itt. A kastély szárnyai mint hidak ívelnek át a folyón, önmagában is csodálatos látványt nyújtva. Emellett lenyűgöző franciakertjei, valamint az impozáns festészeti és gobleingyűjtemény miatt is érdemes elidőzni itt.

Chenonceau kastélya a folyó fölé épült
Fotó: Escudero Patrick / Hemis / AFP

Ahol Da Vinci nyugszik

Amboise, a bájos történelmi város legkiemelkedőbb épülete a lenyűgöző gótikus és reneszánsz bútorgyűjteménnyel büszkélkedő királyi kastély. Számos irodalmi személyiség és művész is szívesen ellátogatott ide, Leonardo da Vinci pedig a kápolnában nyugszik. Érdemes megtekintenie a VIII. Károly által építtetett királyi lakhelyet, továbbá feltétlenül tegyen egy sétát a pompás kertben is, ahol a Loire folyó az úr. Ha nem Orléans, hanem Párizs felől érkezik, akkor mindössze egy órát kell utaznia a fővárosból, hogy beléphessen ebbe a mesébe illő kastélyba.

Amboise, Leonardo da Vinci nyughelye
Fotó: Sonnet Sylvain / Hemis / AFP

Séta a parkban

A Tours-tól 15 kilométerre fekvő Villandry kastély a kertje révén vált világhírűvé. Alapja a 12. században erődnek készült, a később ráhúzott épület stílusában pedig nem a többi kastélyra jellemző olasz jellegzetességek jelennek meg, hanem a francia egyszerűség. Az évszázadok során mind az épület, mind a kertje számos változtatáson esett át. Utóbbi egy parkkomplexum, amelyet három különböző szinten alakítottak ki más-más vezérelv mentén, így született meg a díszkert, a labirintus és a zöldségeskert. Itt sétálni igazi lelki feltöltődést jelent.

Ne hagyja ki!

  • Biciklivel a völgyben

  • Fedezze fel a környéket kerékpárral! A Loire á Vélo útvonal több különböző nehézségi szintű és hosszúságú szakaszt foglal magában, amelyeken végigkerekezve egészen a nyugat-franciaországi tengerpartig eljuthat. További információk: www.cycling-loire.com

  • Egészségére!

  • A vidék híres a borairól is, ezért ha erre jár, mindenképpen iktasson be egy rövid kóstolót! Sancerre-től egészen az Atlanti-óceánig borospincék és kedves borászok várják a látogatókat. Feledhetetlen élmény a helyi szőlőkben megpihenni.

  • Plusz egy élmény

  • A Centre régióban található az ország legjelentősebb állatkertje, a ZooParc de Beauval, ahol 600 különböző fajjal találkozhat, mégpedig olyan helyszíneken, amelyek a lehető legjobban hasonlítanak a természetes élőhelyükre. További információk: www.zoobeauval.com.

    Borítókép: Turisták Villandry kastélyánál

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!