Fortély

2021.01.29. 07:30

Fánkot sütni tudni kell!

A farsangi finomság sikere nem csak a tésztán múlik, sokat számít az is, hogy megfelelő módon süti-e meg.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az edénynek lehetőleg magas legyen az oldala, hogy a forró zsiradék ne fröccsenjen ki – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Legjobb a zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült darab. Az elkészült fánkok kiszedéséhez célszerű csipeszt alkalmazni. Az édes tészták sütéséhez mindig használjon friss olajat.

Így lesz tökéletes

  • Hőmérséklet: Az olajat 170-180 fokra kell felhevíteni. Ellenőrzésként tegyen bele fakanalat: ha buborékok jönnek fel mellette, akkor a zsiradék elérte a megfelelő hőmérsékletet. Amennyiben nem elég forró az olaj, a tészta sok zsiradékot fog magába szívni.
  • Adagolás: Egyszerre csak kevés fánkot helyezzen az olajba. Ne rakja tele a lábost, mert a sok tészta lehűti az olajat, ráadásul a fánkok így sütés közben összedagadnak.
  • Sütés: A kiszaggatott tészta közepét egy kicsit nyomja be, és ezzel a felével lefelé tegye a lábasba. Az edény fedje le, és süsse a fánk alját aranyszínűre. Ezután fordítsa meg, és fedő nélkül süsse meg a másik oldalát. Végül konyhai papírtörlőre vagy rácsra téve csöpögtesse le.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!