természetesen

2019.08.26. 14:19

Ezért a körömvirág a legsokoldalúbb gyógynövény

Nem csak a sebeket gyógyítja gyorsan, rengeteg más problémán segíthet.

Forrás: Shutterstock

A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, nyáron gyűjthető. Legértékesebb része a fészekből kiszedett (illóolajokat tartalmazó) virág – írja a Bors.

Belsőleg: forrázata könnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló. Görcsoldó, látásjavító, tisztítja a szemfenék ereit. Fájdalmas menstruáció esetén is hatásos.

Külsőleg: gyulladásgátló, fertőtlenítő és sebkezelő hatású, visszérgyulladásra, sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítőként alkalmazható. Kenőcsként segíti a pattanásos kiütések, az ekcéma gyógyulását. Száj- és garatgyulladások (torok- mandulagyulladás) kezelésére gargarizáló- és öblögetőteaként, fogíny ápolására, szájvízként kiváló. Bőrkiütés, rovarcsípés, napégés fájdalmainak enyhítésére is jó. Kisbabák és felnőttek bőrének ápolására egyaránt alkalmas.

Gyógytea: Egy teáskanálnyi szárított virágot forrázzon le egy csésze forró vízzel! Lefedve hagyja állni tíz percig, szűrje le! Főzete külsőleg langyosan, kihűtve lemosáshoz, ülő- és lábfürdőhöz alkalmas.

Kenőcs: Egy serpenyőben hevítsen fel 25 dkg tiszta sertészsírt, és szórjon bele egy púpozott maroknyi körömvirágot, keverje össze, amikor felhabzott vegye le a tűzhelyről! Hagyja lefedve egy éjszakán át! Másnap ismét melegítse fel (de ne forrjon), majd egy tiszta vászonkendőn passzírozza át (préseljük ki a virágot)! Az így nyert kenőcsöt töltse zárható üvegekbe!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!