felújítás

2021.03.16. 08:19

Ezekre érdemes figyelni a tetőtéri lakások szigetelésénél

Sokan azért nem szeretik a tetőteret, mert nyáron felforrósodik, hidegben pedig nehezen kifűthető. A megfelelő szigeteléssel mindez könnyedén elkerülhető.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hóolvadás, páralecsapódás

A tetőtéri lakások esetében a szigetelés valóban nagyon lényeges. Fontos, hogy télen a tető belső felülete (ami valójában a mennyezet) meleg maradjon, és a hőt ne engedje tovább, különben a hó megolvad a cserepeken, lefolyik az ereszcsatornába, ahol megfagyva komoly károkat okozhat. Ügyelni kell arra is, hogy a pára ne csapódjon ki a tető szerkezetén belül, mert elindulhat a penészedés – írja a Lakáskultúra.

Nyári forróság ellen

Nyáron éppen az ellenkezőjére van szükség: gondoskodni kell róla, hogy a tető külső forrósága ne érje el a mennyezetet. A speciális szigetelést bízzuk szakemberre! Mivel a szarufa gyengébb hőszigetelő, mint a közé kerülő szigetelőanyag, hőhíd alakulhat ki, ezt pedig mindenképpen ki kell védeni. Érdemes gombaölő készítménnyel is lekezelni a fát. Sokszor a szarufák külső síkjára kerül a szigetelés, a megoldásnak köszönhetően nemcsak a hőhíd kerülhető el, de a gerendák is láthatóak lesznek.

Vasbeton és betoncserepek előnyei

Épülhet a tető hőszigetelt vasbetonból is, ám ez drágább. A jó hőtároló képességű betoncserepek szintén hozzájárulnak az optimális hőszigeteléshez, de ilyenkor erősebb tetőszerkezetre van szükség, mint a kerámiacserepekhez.

Szellőzés és a beázás elkerülése

Bármilyen tetőfedőt választunk, nem szabad megfeledkezni a szellőzésről. A tetősík rétegrendjénél fokozottan ügyeljünk a vízszigetelésre, hiszen itt nagyobb az esély a beázásra, különösen a ferde síkú tetőablakok környékén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!