Járvány

2021.03.02. 13:15

Ez a gyógyszer hatástalan a Covid ellen a WHO szakértői szerint

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint erősen ellenjavalt a hidroxiklorokin nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer használata a koronavírus okozta Covid-19 betegség gyógyítására, mert nincs számottevő hatása a betegség lefolyására.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A WHO ajánlásait megfogalmazó testület (GDG) szakértői a BMJ nevű brit orvosi szaklapban kedden közzétett jelentésükben azt javasolják, hogy

az orvosok ne használják a koronavírus-járvány elleni harcban az eddig malária és néhány autimmun betegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, és „nem érdemes” további kutatásokat végezni vele.

A szakértők ezt az „erős ajánlást” hat, összesen több mint hatezer ember részvételével végzett véletlenszerű kontrollkísérlet alapján adták ki.

A Reuters ezzel összefüggésen emlékeztet arra, hogy tavaly márciusban Donald Trump akkori amerikai elnök azt mondta, hogy a hidroxiklorokin fordulatot hozhat a koronavírus-járványban. Azt is mondta, hogy ő maga is szedte ezt a gyógyszert, holott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) úgy foglalt állást, hogy a hidroxiklorokin hatékonysága és biztonságossága nem bizonyított.

A betegeket kezelő orvosok és egészségügyi intézmények számára megfogalmazott WHO-ajánlás szerint a hidroxiklorokin „többé nem kutatási prioritás, és a forrásokat inkább más, ígéretesebb gyógyszerek vizsgálatára kell fordítani”.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tavaly május végén megjelent jelentésében írta azt, hogy az egészségügyi szakembereknek figyelemmel kell kísérniük a klorokinnal vagy hidroxiklorokinnal kezelt, koronavírussal fertőzött betegek állapotát tekintettel a gyógyszerek súlyos mellékhatásaira.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!