lakberendezés

2021.01.16. 18:10

Ez a 11 trend határozza meg 2021-ben az otthonainkat

Természetes anyagok, kellemes földszínek és időtálló, olykor nosztalgikus elemek uralják az otthonokat idén.

Forrás: Shutterstock

Mindennapi luxus

Az elmúlt hónapokban sokunk gondolta újra élettereit, köztük a bútoraink funkcióit, otthonunk részeit. Fontossá vált, hogy a minket körülvevő környezet kényelmes, otthonos és abszolút minket, az igényeinket tükrözze, ahhoz igazodjon. Az előrejelzések szerint emiatt és az állandóság iránti vágyunk miatt egyre nagyobb teret hódítanak majd maguknak a tartós szövetek, a kényelmes, finom anyagból készült bútorkárpitok és az időtálló, elegáns és többfunkciós bútorok – írja a Lakáskultúra.

Kert a négy fal között

A természet iránti vágy még erőteljesebben hat ránk, ezáltal az otthonunkra is – várhatóan ezért is fog megnőni többek között a szobanövények iránti igény. Lehetnek az egész teret betöltő és meghatározó darabok, avagy akár csak az ablakpárkányt szobor módjára díszítő elemek, mind esztétikailag, mind mentálisan és mind funkcionálisan fontos szerepet kapnak.

Fonott és csomózott világítótestek

Természetességet, ugyanakkor eleganciát sugároznak az organikus anyagokból készült, fonással, csomózással vagy más kézműves technikával készült dizájnlámpák, amelyek mindenféle túlzás nélkül uralják és határozzák meg a tereket.

Dekoratív okosfények

Otthonunk hangulatát a legegyszerűbben és leglátványosabban fényekkel tudjuk melegebbé, barátságosabbá tenni. A kényelmes és funkcionális lakótér fontos elemei tehát a megfelelő világítótestek, amelyek mind dizájnban, mind technológiában illeszkednek a mai kor igényeihez.

Gyémántminta

A legnépszerűbb burkolatlerakási módok mellett az előrejelzések szerint egyre nagyobb teret fog hódítani a gyémátmintában lerakott burkolatok.

Geometrikus formák

A posztmodern, nyolcvanas évekre jellemező elemek továbbra is népszerűek lesznek: minél drámaibb, feszültebb élekkel játszik egy-egy bútor, annál több izgalmat csempészhetünk általa a térbe.

Rózsaszín pír

Az úgynevezett millenial pink után várható volt, hogy a rózsaszín lágy árnyalata egy ideig még velünk marad. Az előrejelzések szerint olyannyira, hogy az alapszínek listájára is felkerülhet ez az árnyalat: ahol eddig csak fehéret tudtunk elképzelni, ott mostantól a lágy rózsás tónusok is megjelenhetnek.

Tartánminta

Otthonos és nosztalgikus hatást keltenek a kockás szövetek, amelyek a bútorok kárpitjától kezdve a szőnyegeken át az ágytakarókig bármilyen formában felbukkanhatnak, új karaktert adva a helyiségeknek.

Konyhakertek

Az otthon töltött idő alatt egyfajta trenddé vált a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök nevelése akár a négy fal között, akár az erkélyen, balkonon, akár pedig – a szerencsésebbek esetében – a négy fal között. Mind mentálisan, mind pedig a szervezetünkre gyakorolt hatását tekintve is rendkívül egészséges ez a tevékenység, amely várhatóan idén csak népszerűbbé válik.

Természetes textúrák és színek

2021-ben minden a természetről fog szólni: a rattan és a mészkő mellett a teveszín, a szürkék és a kellemes barnák, zöldek mellett azok erőteljesebb árnyalatai is megjelennek a paletták között, mint az olajzöld vagy az égett narancssárga.

A régi világ hatása

A nagyszülők örökségei, mint a régi, klasszikus vonalvezetésű bútorok, a család féltve őrzött festményei, képei mind olyan elemek, amelyek generációról generációra öröklődnek, örömmel töltenek el minket. Keverjük össze akár több korszak elemeit – így válik valóban kortalanná a hatás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!