Vízminőség

2020.06.13. 10:32

Előkelő EU-s helyen a magyarországi fürdők

A legtöbb szolgáltatónál a koronavírus-járvány után is jár a kiváló minősítés.

Forrás: Shutterstock

Továbbra is a kiváló minősítésű európai fürdővizek élvonalában szerepelnek a magyarországi fürdőhelyek, amelyek a Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közös kontinentális jelentésében 70,8 százalékban a legelőkelőbb, kiváló minősítést érdemelték ki szigorú uniós minősítési kritériumok alapján. Az évente szokásos ellenőrzést idén a koronavírus-járvány és az Európa-szerte bevezetett korlátozó intézkedések teszik érdekesebbé, amelyek hatása minőségi szempontból is jelentkezhet – írja a Magyar Nemzet.

Meglehetősen jók a viszonyok Európa-szerte: tavaly több mint kilencven százalékban megfeleltek a minimum követelményeknek az egyes országok fürdőhelyei. Magyarország 257 fürdőhely vízminőségét ellenőrizte, amelyek nagy többségéről ugyancsak elmondható, hogy vízminőségük megfelelő. Elenyésző arányban, de voltak olyan fürdőhelyek is, amelyek fennakadtak az uniós rostán. Ugyanakkor például az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, Albániában és Svájcban is jellemző lehet a rossz vízminőség – mutat rá az új kutatás.

Az idei jelentés megerősíti, hogy az európai polgárok továbbra is biztosak lehetnek: fürdőhelyeink nagyon magas szintű előírásoknak felelnek meg

– nyilatkozta a hivatalos értékeléskor Virginijus Sinkevičius környezetért, óceánokért, halászatért felelős uniós biztos.

Tisztább körülmények

Az elmúlt negyven évben, azaz az uniós fürdővíz-minőségi irányelv bevezetése óta jelentősen javult az európai fürdőhelyek vízminősége. Az irányelvvel és az egyéb uniós környezetvédelmi jogszabályokkal – köztük a települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelvvel – bevezetett hatékony ellenőrzés és vízgazdálkodás révén drasztikusan csökkent a fürdővízbe kerülő kezeletlen vagy csak részben kezelt települési és ipari szennyvíz mennyisége. Ennek köszönhetően a vízminőség a vizsgált helyszínek túlnyomó többsége esetében nemcsak a minimumkövetelményeknek, de a legszigorúbb minőségi szabványoknak is megfelel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!