Utazás

2018.07.27. 06:00

Berlin sohasem alszik

Európa egyik legizgalmasabb helyének tartják a történelmi emlékeket őrző, pezsgő kulturális életéről és múzeumairól is híres német fővárost.

A mára hárommilliós metropolisszá fejlődött Berlin mindenkinek tartogat csodákat. Az építkezések és fejlesztések olyan sebesen követik egymást, hogy gyakran a helyiek sem ismernek rá a saját városuk egy-egy pontjára. A lüktető település sosem alszik, és minden napszakban képes meglepni lakóit – akár egy-két napra is érdemes ellátogatni ide, és magunkba szippantani a hely hangulatát – hívogat a Vasárnap Reggel legutóbbi számának összeállítása.

Irány a természet!

Bár nagyvárosról beszélünk, Berlin zöldebb, mint gondolná. Nem véletlenül az Európa legzöldebb városa cím büszke tulajdonosa: számtalan parkjában nagyjából 450 ezer fa áll, míg a szürke utcákat a lakók önerőből, közösen ültetik tele növényekkel. Egy néhány perces sétával garantáltan talál magának kedvére való zöldfelületet... A modern épületek kedvelőjeként a Tiergartent, míg ha a fagylaltozókkal és éttermekkel kacérkodik, akkor a Prenzlauer Berg környékét érdemes felkeresnie. A Volkspark Friedrichshainban a Mesekútnál a Grimm-történetekből ismert figurák játéka szórakoztatja a látogatókat, aki pedig szívesen keres fel katedrálisokat, az ne hagyja ki a berlini dómot.

Számos park várja a német főváros lakóit és látogatóit. Fotó: Shutterstock

Történelem és kultúra

A Potsdamer Platz, mely a második világháború előtt Európa legforgalmasabb közlekedési csomópontja volt, számtalan patinás épülettel, a bombázások után szinte a földdel vált egyenlővé. A Berlint kettészelő fal 1989-es leomlását követően indult fejlődésnek, 1990 után teljesen újjáépítették. Nagyszerű élmény innen elsétálni a berlini állatkertig és a Brandenburgi kapuig. Utóbbit Németország jelképének is tartják, hiszen a Kelet- és Nyugat-Berlin között húzódó határvonalon állt. A klasszicista építmény napjainkban a város leglátogatottabb pontja.

A berlini dóm a Spree partján. Fotó: Shutterstock

Elegancia és fürdőkád

A Brandenburgi kapunál kezdődő Unter den Linden sugárúton (jelentése: a hársfák alatt) minden napszakban csodás sétát tehet, ám az igazán lenyűgöző látványért este érdemes végigmenni rajta. A környék kávézói ilyenkor igazi időutazásra csábítanak... Ha pedig valami szokatlant próbálna ki, akkor látogasson el a Spree folyón nyaranta megjelenő fürdőhajóra, amelyen esténként a lemezlovasoké a főszerep! Berlin „nagyvárosi fürdőkádjában” jógatanfolyamokon, szörfórákon is részt vehet 8 és 24 óra között.

Berlin látképe madártávlatból. Fotó: Shutterstock

A városról még több információt a www.berlin.de és a www.visitberlin.de oldalakon talál.

Borítóképünkön a Brandenburgi kapu

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!