Járvány

2020.03.26. 14:29

Bárki készíthet szájmaszkot a szeretetszolgálat segítségével (videó)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát.

Forrás: YouTube/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja. A karitatív szervezet kisebb-nagyobb műhelyeiben összesen 15 helyszínen készítenek szájmaszkokat.

Március 25-én a Szeretetszolgálat Pátyon működő, fogyatékkal élő embereket foglalkoztató üzemében dolgozók is elkészítették az első védőfelszereléseket. Ezeket a máltai szervezet egészségügyi szolgálata az előírásoknak megfelelően teszteli, majd, ha a próbagyártás során készült darabok megfelelőek lesznek, elindulhat a termelés.

A máltai szervezet foglalkoztatási programjának kereteiben működő tiszaburai varrodában március 18-án kezdődött meg a többször használható, mosható szájmaszkok gyártása. Az egyéni védőeszközökből eleinte 850 darab készült, most már 1200-1400 darabot állítanak elő naponta. A többi helyszínen kisebb két-három fővel működő műhelyekben varrnak maszkokat, és néhány magánszemély is bekapcsolódott, akik idejüket és tudásukat ajánlották fel a karitatív szervezetnek, és

naponta akár 6-8 órán át is szájmaszkokat készítenek. A védőeszközöket előállító műhelyek között ott találjuk a Máltai Szeretetszolgálat fogyatékkal élő embereket ellátó gödi és gacsályi otthonait is.

A Szeretetszolgálat több mint kétszázharminc intézményben naponta átlag 13 ezer embert lát el, ezen felül több száz külső helyszínen zajlanak segítő programjai. A jelenleg készülő szájmaszkokat a karitatív szervezet saját szükségleteinek kielégítésére gyártja, a mindennapos munkavégzéséhez elégséges mennyiséget azonban még nem sikerült elérni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé teszi a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja.

Az anyag kiválasztásához három szempont:

1.) a maszk ne irritálja a bőrt,

2.) annyira sűrű szövésű legyen, hogy tüsszentésnél a folyadék ne hatoljon át,

3.) lehetőség szerint bírja a 60 (ideálisan 90) fokos mosást.

A Tiszaburai Varrodában naponta átlagosan 1200 darab maszk készül. Az üzemben folyó munkát videón mutatja be a Szeretetszolgálat:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!