Advent

2019.12.01. 22:12

Az egészséges böjtölés fontosságára hívja fel a figyelmet a dietetikus

Alapvetőnek nevezte a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyását.

Forrás: Shutterstock

Érdemes fokozatosan rávezetni a szervezetet a böjtölésre, illetve lassan megtörni a böjtöt, ezzel elkerülhetők a rosszullétek – mondta Erdélyi Alíz dietetikus az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakember kifejtette: a böjt kezdetekor érdemes először elhagyni az állati eredetű, túl zsíros, túl fűszeres táplálékokat, illetve a böjtölés befejezése után sem szabad gyorsan megterhelni a szervezetet.

Fontosnak nevezte a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyását, esetleg az egyéb káros szokásokról való lemondást, illetve a lelki, szellemi megújulást is.

A dietetikus hangsúlyozta, az nem böjt, ha valaki abbahagyja a húsevést, viszont több péksüteményt vagy édességet eszik, emellett kávézik, dohányzik, esetleg alkoholt is fogyaszt.

A böjt, főként annak szigorúbb változatai egészségi okok miatt nem ajánlottak az időseknek, a gyerekeknek, a várandósoknak és a betegeknek, beleértve a mentális betegeket is – hangsúlyozta Erdélyi Alíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!