önnek is menni fog

2018.03.15. 10:34

Apró trükkök a fogyásért

Változtatás nélkül nincs fogyás, nem mindegy azonban, hogy mekkora mértékben alakítja át az életmódunkat. Kezdje kis lépésekkel, és ha már ezekben kitartó és jelentkeznek az első eredmények, áttérhet a nagyobbakra is!

Mediaworks/Fanny

A hízásnak számos oka lehet: túl sok bevitt kalória, kevés mozgás, helytelen ételválasztás… Ha fogyni szeretne, aztán pedig meg is kívánja tartani az ideális súlyt, nem kell mindenről lemondania! Sok olyan apró, hasznos trükk létezik, amit könnyedén beépíthet a hétköznapjaiba. Ráadásul így nemcsak fittebb lesz, hanem egyúttal a hangulatán is javíthat – írja a Fannyra hivatkozva a Vasárnap Reggel.

Helyes táplálkozás

1. Az ideális összetétel: Amikor telerakja a tányérját, elsősorban a „színes” ételekből válogasson, és élvezze a zöldségek, gyümölcsök, illetve a belőlük készült vegyes saláták zamatát!

2. Új kombinációk: A sajtot kenyér helyett egy körtével is elfogyaszthatja, a sonkás-tejszínes tészta helyett pedig egyen mondjuk zöld fűszeres kéregben sült halat.

3. Viszlát, energiaitalok!: A legtöbb energiaital és szénsavas üdítő rengeteg cukrot tartalmaz. Fedezze fel újra a természetes aromákat: tegyen 1 szelet citromot vagy narancsot a vizespoharába!

4. Tartson rizsnapot!: A remek vízhajtó és salaktalanító ételben található B-vitamin, az értékes ásványi anyagok és szénhidrátok mind-mind hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, zsírszegény táplálkozáshoz. Válassza a barna vagy a basmati fajtát!

5. Ha picit megéhezne…: Esténként, lefekvés előtt szüksége van egy kis édességre? Csokoládé helyett rágcsáljon el inkább 1-2 szem mandulát! További trükkök: égessen vaníliaillatú gyertyát, és szagolgasson borsmentát.

6. Csilivel a zsírsejtek ellen: A csilipaprikát a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé. Mivel gyorsítja az anyagcserét, és likvidálja a zsírsejteket, csökkenti a zsírszövetképződést.

Helyes hozzáállás

7. Legyen realista!: Egy egyhetes fogyókúrától nem lesz olyan alakja, mint Cindy Crawfordnak. Lassan, egyenletesen fogyjon így motivált marad, és később is tartani tudja majd a súlyát.

8. Jutalmazza meg magát!: Tűzzön ki konkrét fogyókúrás célokat, az elérésük esetén pedig jutalmazza meg önmagát, például egy színház-vagy mozilátogatással.

9. Főzés közben rágógumi: Nem tudja megállni, hogy csipegessen a reszelt sajtból, vagy bekapjon egy darabka szalonnát a vágódeszkáról? Főzés közben rágjon cukormentes rágót!

10. Étkezés előtt mosson fogat!: Tisztítsa meg a fogait, mielőtt enni kezdene, vagy öblögessen mentolos szájvízzel. A friss, üde íztől kevésbé fogja kívánni az ételt, így nem eszi majd túl magát.

11. Egy elriasztó fénykép…: Felhalmozott egy csomó édességet és chipst a lelki vészhelyzetek esetére? Tegyen melléjük egy olyan fényképet, amin még kövér volt – garantáltan kevesebbet fog nassolni!

12. A tudás fogyaszt: Tanulja meg, hogyan működik a teste, így könnyebben el tudja kerülni a „zsírcsapdákat”! Keressen fel egy táplálkozási szakembert vagy étkezési tanácsadót, csatlakozzon valamelyik fogyókúrás klubhoz, beszélgessen egy személyi edzővel!

Elegendő mozgás

13. Kezdje a napot mozgással!: Néhány falat könnyű reggeli, és máris indulhat az edzés! Bármilyen mozgásról van szó, érdemes mielőbb túlesni rajta – így nem hivatkozhat este fáradtságra.

14. Kettesben könnyebb: Ha valaki egyedül sportol, könnyebben rátalál a megfelelő kifogásra, hogy miért is hagy ki egy edzést. Éppen ezért állapodjon meg az egyik barátjával, ketten ugyanis könnyebben kitartanak, és biztathatják egymást, ha az egyikük feladná.

15. Ne vigye túlzásba!: Ha helyesen táplálkozik, heti 3x30 perc sport elegendő is az elhízás ellen.

16. Először gondolkodjon!: ha nassolt, azzal még nem rontotta el a fogyókúráját, de azért gondolja végig, hogyan tudná jóvátenni a „bűnét”! Például plusz 30 perc futással?

17. A düh karcsúsít?: Felidegesítette magát, és nem tud mihez kezdeni a mérgével? Mozogjon! A sport levezeti a negatív stresszt, és még fogyaszt is.

18. Zene, zene, zene: Az otthoni tornához állítson össze magának egy, a kedvenc tempós dalaiból álló zenei programot. A pörgős, hangulatos muzsika motiválni fogja, és erőt ad a mozgáshoz.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!